Oblíbené buchty, koláč s marmeládou a dokonce i čokoládový koláč lze připravit bez másla, mléka a vajec.
Lahodné postní pečivo / freepik.com
Pravoslavní křesťané 3. března zahájili Velký půst. Pro ty, kteří se postí, jsou v tomto období zakázány pokrmy s masem, rybami, vejci, mléčnými výrobky. To však není důvod ke smutku a vzdávání se oblíbeného pečiva – postní recepty, které nabízíme níže, chutnají stejně dobře jako klasické, jsou rychlé na přípravu a vyhoví i začínajícím cukrářům.
Koláč s marmeládou z kynutého těsta bez vajec a mléka
Těsto na tento koláč se zadělává s vodou a náplní může být marmeláda nebo hustý džem podle chuti.
Budete potřebovat:
- 250 ml vody;
- 100 g cukru;
- 2 lžičky sušeného droždí;
- 0,25 lžičky soli;
- 50 ml rostlinného oleje;
- 0,5 kg mouky (+ 50 g na poprášení);
- 400 g džemu;
- 100 ml čaje (černého).
Ohřejte vodu tak, aby byla teplá, ale ne horká, a rozpusťte v ní droždí a 75 g cukru. Přidáme sůl a máslo, po částech přisypáváme mouku, promícháme a uhněteme těsto (mělo by být vláčné, takže podle druhu mouky ho může být více nebo méně).
Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout – mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Zapněte troubu na 200 °C. Rozdělte těsto na 2 části, první část rozválejte a položte na plech vyložený pečicím pergamenem. Povrch potřete džemem nebo marmeládou.
Vyválejte druhou část těsta a položte ji na marmeládu, okraje koláče přitiskněte. Na několika místech propíchejte vrchní část vidličkou. Pečeme půl hodiny do zhnědnutí.
Zbylý cukr smíchejte s čajem a hotový koláč jím potřete a pošlete zpět do trouby na dalších 15 minut.
Postní banánové sušenky
Měkké a voňavé sušenky jsou připraveny z rozmačkaného banánu s příchutí skořice.
Budete potřebovat:
- 2 banány;
- 300 g cukru;
- 170 ml rostlinného oleje;
- 1 polévková lžíce medu;
- 350 g mouky;
- 2 lžičky prášku do pečiva;
- 0,25 lžičky soli;
- 1 lžíce skořice.
Banány oloupejte a rozmačkejte (nebo je rozmixujte mixérem). Přidáme 250 g cukru, máslo, med, promícháme, pak přidáme mouku, prášek do pečiva a sůl. Dejte na 1 hodinu do lednice.
Předehřejte troubu na 180 °C. Z těsta vyválejte kuličky a namočte je do směsi cukru (50 g) a skořice. Plech vyložte pergamenem na pečení a lehce přitlačte. Pečte 10 minut.
Kynuté rohlíčky bez mléka a vajec
Sladké kynuté buchty na vodě jsou měkké a nadýchané, ale – libové.
Budete potřebovat:
- 350 ml vody;
- 150 g cukru;
- 8 g sušeného droždí;
- 0,5 lžičky soli;
- 75 ml rostlinného oleje;
- 650 g mouky (+50 g na poprášení);
- moučkový cukr.
Smíchejte teplou vodu, droždí a 75 g cukru, přidejte sůl a máslo. Po částech přidávejte mouku a vypracujte vláčné těsto (podle druhu mouky můžete potřebovat více nebo méně). Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut až 1 hodinu kynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Stůl poprašte moukou, položte na něj těsto a rozválejte ho na plát. Posypeme zbylým cukrem a stočíme do těsné rolády. Roládu nakrájejte na 3 cm silné plátky.
Položte na plech s pergamenem na pečení s rozestupy a nechte znovu kynout – asi 20 minut. Mezitím zapněte troubu na 180 °C. Pečeme 20-25 minut, po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
Postní mannikin s pomerančovou šťávou
Milovníci manniků si zamilují tuto postní interpretaci koláče – díky pomerančové šťávě a citronové kůře je velmi aromatický.
Budete potřebovat:
- 200 ml pomerančové šťávy;
- 200 g krupice;
- 200 g cukru;
- 1 citron;
- 100 ml rostlinného oleje (+1-2 lžíce na vymazání formy);
- 0,75-1 lžička jedlé sody;
- 150 g mouky.
Pomerančovou šťávu smíchejte s cukrem a krupicí. Přidáme k nim citronovou kůru a trochu a promícháme. Necháme 30 minut odstát – kroupy by měly nabobtnat. Přidáme jedlou sodu, promícháme a po částech za stálého míchání přidáváme mouku. Poté vše promícháme do homogenní hmoty.
Vložte do vymaštěné formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30-35 minut.
Čokoládový dort s namočenými třešněmi a krupicovým krémem
Měkké koláče a jemný krém – tento úžasný dezert se rozplývá v ústech, přestože v dortu nejsou žádné obvyklé přísady.
Budete potřebovat:
- 600 g mouky;
- 2 lžičky kypřicího prášku;
- špetka soli;
- 100 g kakaa;
- 600 g cukru;
- 150 ml rostlinného oleje (+1-2 lžíce na vymazání formy);
- 700 ml vody;
- 2 lžičky jedlé sody;
- 30 ml citronové šťávy.
Na impregnaci a krém:
- 250 ml vody
- 40 g krupice
- 100 g cukru;
- 100 g hořké čokolády;
- 100 ml třešňové šťávy;
- mražené vypeckované třešně – podle potřeby.
Zapněte troubu na 180 °C. Mouku prosejeme s kakaem, smícháme s práškem do pečiva, solí a cukrem. Citronovou šťávu smíchejte s jedlou sodou a přidejte do těsta. Prošlehejte, aby se spojilo. Formu na pečení vymažte olejem a vyložte pergamenem na pečení.
Upečte tři koláče. Každou pečte asi půl hodiny – připravenost kontrolujte dřevěnou špejlí, měla by zůstat suchá. Hotové koláče nechte vychladnout, odkrojte vršky a zbytky nakrájejte na drobenku.
Na krém je třeba svařit vodu, přidat krupici a cukr (70 g). Necháme přejít varem a minutu povaříme. Přidáme čokoládu, vrch přikryjeme potravinářskou fólií „na dotek“ – to znamená, že fólie by měla ležet na povrchu krému. Necháme vychladnout. Poté šleháme mixérem do odlehčení.
Na impregnaci smíchejte třešňovou šťávu a 30 g cukru a zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Namočte dorty a každý dort potřete krémem, položte jeden na druhý. Pokud chcete, můžete mezi vrstvy přidat rozmražené třešně.
Vnější stranu dortu potřete krémem a ozdobte posypkou.