Jemné a chutné postní pečivo: 5 snadných receptů

Oblíbené buchty, koláč s marmeládou a dokonce i čokoládový koláč lze připravit bez másla, mléka a vajec.

Lahodné postní pečivo / freepik.com

Pravoslavní křesťané 3. března zahájili Velký půst. Pro ty, kteří se postí, jsou v tomto období zakázány pokrmy s masem, rybami, vejci, mléčnými výrobky. To však není důvod ke smutku a vzdávání se oblíbeného pečiva – postní recepty, které nabízíme níže, chutnají stejně dobře jako klasické, jsou rychlé na přípravu a vyhoví i začínajícím cukrářům.

Koláč s marmeládou z kynutého těsta bez vajec a mléka

Těsto na tento koláč se zadělává s vodou a náplní může být marmeláda nebo hustý džem podle chuti.

Budete potřebovat:

  • 250 ml vody;
  • 100 g cukru;
  • 2 lžičky sušeného droždí;
  • 0,25 lžičky soli;
  • 50 ml rostlinného oleje;
  • 0,5 kg mouky (+ 50 g na poprášení);
  • 400 g džemu;
  • 100 ml čaje (černého).

Ohřejte vodu tak, aby byla teplá, ale ne horká, a rozpusťte v ní droždí a 75 g cukru. Přidáme sůl a máslo, po částech přisypáváme mouku, promícháme a uhněteme těsto (mělo by být vláčné, takže podle druhu mouky ho může být více nebo méně).

Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout – mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Zapněte troubu na 200 °C. Rozdělte těsto na 2 části, první část rozválejte a položte na plech vyložený pečicím pergamenem. Povrch potřete džemem nebo marmeládou.

Vyválejte druhou část těsta a položte ji na marmeládu, okraje koláče přitiskněte. Na několika místech propíchejte vrchní část vidličkou. Pečeme půl hodiny do zhnědnutí.

Zbylý cukr smíchejte s čajem a hotový koláč jím potřete a pošlete zpět do trouby na dalších 15 minut.

Postní banánové sušenky

Měkké a voňavé sušenky jsou připraveny z rozmačkaného banánu s příchutí skořice.

Budete potřebovat:

  • 2 banány;
  • 300 g cukru;
  • 170 ml rostlinného oleje;
  • 1 polévková lžíce medu;
  • 350 g mouky;
  • 2 lžičky prášku do pečiva;
  • 0,25 lžičky soli;
  • 1 lžíce skořice.

Banány oloupejte a rozmačkejte (nebo je rozmixujte mixérem). Přidáme 250 g cukru, máslo, med, promícháme, pak přidáme mouku, prášek do pečiva a sůl. Dejte na 1 hodinu do lednice.

Předehřejte troubu na 180 °C. Z těsta vyválejte kuličky a namočte je do směsi cukru (50 g) a skořice. Plech vyložte pergamenem na pečení a lehce přitlačte. Pečte 10 minut.

Kynuté rohlíčky bez mléka a vajec

Sladké kynuté buchty na vodě jsou měkké a nadýchané, ale – libové.

Budete potřebovat:

  • 350 ml vody;
  • 150 g cukru;
  • 8 g sušeného droždí;
  • 0,5 lžičky soli;
  • 75 ml rostlinného oleje;
  • 650 g mouky (+50 g na poprášení);
  • moučkový cukr.

Smíchejte teplou vodu, droždí a 75 g cukru, přidejte sůl a máslo. Po částech přidávejte mouku a vypracujte vláčné těsto (podle druhu mouky můžete potřebovat více nebo méně). Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut až 1 hodinu kynout, mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Stůl poprašte moukou, položte na něj těsto a rozválejte ho na plát. Posypeme zbylým cukrem a stočíme do těsné rolády. Roládu nakrájejte na 3 cm silné plátky.

Položte na plech s pergamenem na pečení s rozestupy a nechte znovu kynout – asi 20 minut. Mezitím zapněte troubu na 180 °C. Pečeme 20-25 minut, po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Postní mannikin s pomerančovou šťávou

Milovníci manniků si zamilují tuto postní interpretaci koláče – díky pomerančové šťávě a citronové kůře je velmi aromatický.

Budete potřebovat:

  • 200 ml pomerančové šťávy;
  • 200 g krupice;
  • 200 g cukru;
  • 1 citron;
  • 100 ml rostlinného oleje (+1-2 lžíce na vymazání formy);
  • 0,75-1 lžička jedlé sody;
  • 150 g mouky.

Pomerančovou šťávu smíchejte s cukrem a krupicí. Přidáme k nim citronovou kůru a trochu a promícháme. Necháme 30 minut odstát – kroupy by měly nabobtnat. Přidáme jedlou sodu, promícháme a po částech za stálého míchání přidáváme mouku. Poté vše promícháme do homogenní hmoty.

Vložte do vymaštěné formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30-35 minut.

Čokoládový dort s namočenými třešněmi a krupicovým krémem

Měkké koláče a jemný krém – tento úžasný dezert se rozplývá v ústech, přestože v dortu nejsou žádné obvyklé přísady.

Budete potřebovat:

  • 600 g mouky;
  • 2 lžičky kypřicího prášku;
  • špetka soli;
  • 100 g kakaa;
  • 600 g cukru;
  • 150 ml rostlinného oleje (+1-2 lžíce na vymazání formy);
  • 700 ml vody;
  • 2 lžičky jedlé sody;
  • 30 ml citronové šťávy.

Na impregnaci a krém:

  • 250 ml vody
  • 40 g krupice
  • 100 g cukru;
  • 100 g hořké čokolády;
  • 100 ml třešňové šťávy;
  • mražené vypeckované třešně – podle potřeby.

Zapněte troubu na 180 °C. Mouku prosejeme s kakaem, smícháme s práškem do pečiva, solí a cukrem. Citronovou šťávu smíchejte s jedlou sodou a přidejte do těsta. Prošlehejte, aby se spojilo. Formu na pečení vymažte olejem a vyložte pergamenem na pečení.

Upečte tři koláče. Každou pečte asi půl hodiny – připravenost kontrolujte dřevěnou špejlí, měla by zůstat suchá. Hotové koláče nechte vychladnout, odkrojte vršky a zbytky nakrájejte na drobenku.

Na krém je třeba svařit vodu, přidat krupici a cukr (70 g). Necháme přejít varem a minutu povaříme. Přidáme čokoládu, vrch přikryjeme potravinářskou fólií „na dotek“ – to znamená, že fólie by měla ležet na povrchu krému. Necháme vychladnout. Poté šleháme mixérem do odlehčení.

Na impregnaci smíchejte třešňovou šťávu a 30 g cukru a zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Namočte dorty a každý dort potřete krémem, položte jeden na druhý. Pokud chcete, můžete mezi vrstvy přidat rozmražené třešně.

Vnější stranu dortu potřete krémem a ozdobte posypkou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: