Křehké paštiky z kuřecích jater, makrel nebo šprotů: recepty na vydatné svačiny

Příprava kterékoli z paštik je velmi snadná.

Jak připravit různé druhy paštik – recepty / depositphotos.com

Játrovou paštiku můžete nejen koupit v obchodě, ale také si ji připravit sami. Takže ještě lépe – budete přesně vědět, co obsahuje složení pomazánky. Na paštiku nemusíte používat jen játra – existuje několik stejně znamenitých variant.

Šprotová paštika

Přísady na takový pokrm může koupit každá hospodyňka. Paštika ze šprotů a taveného sýra se připravuje velmi rychle a jednoduše. Je třeba vzít:

  • jednu konzervu šprotů v oleji;
  • jedna nebo dvě brikety taveného sýra;
  • dvě slepičí vejce;
  • dvě malé červené cibule;
  • majonéza;
  • několik snítek kopru;
  • sůl, pepř, citronová šťáva.

Abychom mohli paštiku ze šprotů připravit rychle po ruce, musíme nejprve uvařit a vychladit vejce. Poté otevřete sklenici s rybami, slijte olej a vyjměte obsah. Šproty přendejte do mísy mixéru, tam také přidejte libovolně nakrájenou červenou cibuli, vejce a tavený sýr. Vše důkladně nasekejte.

Přilijeme majonézu podle chuti (nejlépe ne více než 1-2 lžíce), osolíme, opepříme, vymačkáme trochu citronové šťávy, posypeme nasekaným koprem. Opět rozmixujeme mixérem nebo ručně. Šprotová paštika s vejcem a taveným sýrem je hotová – můžeme ji namazat na chléb a podávat.

Paštika z makrel

Druhou variantou rybího občerstvení je paštika ze solené makrely. Použít můžete také čerstvé, mírně solené, konzervované nebo uzené ryby, záleží na vašich preferencích. Na paštiku je třeba koupit:

  • půl kilogramu makrelových filetů;
  • dvě vejce;
  • petržel;
  • jedna mrkev;
  • jedna cibule;
  • majonéza;
  • černý pepř;
  • červený pepř;
  • sůl;
  • tymián.

Původní makrelovou paštiku v tomto receptu připravujeme s předpokladem, že ryba bude čerstvá nebo čerstvě zmrazená. Nejprve ji tedy musíte rozmrazit. Poté trup rozřízněte – vyjměte vnitřnosti, odstraňte hlavu a ocas. Rybu nakrájejte na 3 velké kusy a omyjte ji.

Vložte jatečně upravené tělo do hrnce. Cibuli nakrájejte na dva díly, mrkev na tři díly a všechnu zeleninu přidejte k rybě. Na stejné místo vložte kořen petržele. Vše zalijte vodou tak, aby sotva pokrývala obsah hrnce. Osolte a vařte 25 minut na mírném ohni pod pokličkou, uvařte také vejce natvrdo.

Když jsou ryby a zelenina hotové, vyjměte je z hrnce, rybí vývar sceďte a 50 g si nechte na paštiku. Když suroviny vychladnou, vložte vykostěné makrelové filety, cibuli, mrkev, nakrájená vařená vejce, petrželové listy a kořen, tymián a vývar do mísy mixéru. Rozmixujte do hladka a poté přidejte majonézu, dva druhy pepře a sůl. Znovu rozmixujte mixérem. Hotovou směs přelijte do skleněné nádoby, nechte 1 hodinu v chladničce a poté podávejte.

Zajímavé je, že na stejném principu lze připravit paštiku z konzervované makrely s vejci, ale pak se ryba samozřejmě nemusí vařit – stačí ji vyndat ze sklenice a nasekat v mixéru s ostatními surovinami. Stejně je třeba postupovat, pokud použijete lehce osolenou nebo uzenou makrelu.

Paštika z kuřecích jater

Klasickou paštiku umí udělat skoro každý, ale dříve nebo později vás všechno známé omrzí a chcete něco nového. Doporučujeme vám vyzkoušet játrovou paštiku s datlemi a ořechy. Na vaření je potřeba si připravit:

  • něco málo přes půl kilogramu čerstvých kuřecích jater;
  • sto gramů datlí;
  • Sto dvacet mililitrů smetany o obsahu tuku 10 %;
  • hrst arašídů;
  • padesát gramů brandy;
  • šedesát gramů rozpuštěného másla;
  • třicet mililitrů rostlinného oleje;
  • několik stroužků česneku;
  • jednu cibuli;
  • čerstvá petržel;
  • tymián, sůl, pepř.

DŮLEŽITÉ: Mražená játra jsou pro tento recept naprosto nevhodná – pokud je použijete, paštika bude suchá.

Pokračujte v přípravě zpracováním jater. Je třeba je omýt, odříznout přebytečný tuk a vložit do hrnce. Zalijeme je prudce vroucí vodou, osolíme a vaříme 5 minut, poté přikryjeme cedníkem.

Na pánvi vymazané rostlinným olejem osmahněte cibuli, na stejné místo vložte kousky jater. Datle omyjeme, zbavíme jadérek, nakrájíme nadrobno a pošleme na pánev. Přilijeme brandy, přísady posypeme nasekanou petrželkou. Osolíme, opepříme, posypeme arašídovými drobky. Nakonec přidáme česnek prolisovaný přes lis. V této podobě pokrm dusíme 10 minut.

Játra přendáme do hluboké mísy, zalijeme rozpuštěným máslem a horkou smetanou. Rozsekejte ponorným mixérem a podávejte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: