11 druhů zeleniny s vysokým obsahem hořčíku: seznam, který stojí za zapamatování

Často nám uniká potřeba konzumovat potraviny, které pokrývají denní dávku některých mikroživin, ale to lze napravit.

Seznam této zeleniny je lepší si zapsat / depositphotos.com

Ve většině případů se téměř nikdy nezamýšlíme nad tím, zda jsou potraviny, které jíme, užitečné, či nikoliv. Totéž platí i pro znalost látek, které jsou obsaženy v některých produktech. Například o hořčíku.

Je to minerál nezbytný pro takové životně důležité procesy, jako je regulace hladiny cukru v krvi a krevního tlaku, zdraví kostí, funkce nervů, syntéza DNA a reakce na stres, píše Zdraví.

Výzkumy ukazují, že méně než polovina dospělých, zejména v USA, splňuje doporučenou denní dávku hořčíku, takže většina lidí by měla do svého jídelníčku zařadit více potravin bohatých na tento minerál, například zeleniny.

Špenát

  • 157 mg hořčíku na šálek vařeného špenátu (37 % denní hodnoty)

Má také vysoký obsah kyseliny listové, železa a vápníku a je zdrojem antioxidantů, jako jsou vitaminy C a E. Špenát je bohatý na karotenoidní antioxidanty lutein a zeaxantin, které podporují zdraví očí a chrání před věkem podmíněnou makulární degenerací, hlavní příčinou ztráty zraku u starších lidí.

Mangold (listová mungo fazole)

Obsahuje velké množství draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak. Strava bohatá na hořčík a draslík pomáhá snižovat krevní tlak a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Edamame (nezralé sójové boby vařené ve vodě nebo vařené v páře v luscích)

  • 99,2 mg hořčíku na šálek vařeného edamame (24 % denní hodnoty).

Jsou také vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin (18,5 g na šálek). Edamame je vhodný pro lidi s rostlinnou stravou, protože má vysoký obsah bílkovin, železa, kyseliny listové a draslíku.

Žaludová tykev (žalud).

  • 88,2 mg hořčíku na šálek vařené dýně (21 % denní hodnoty).

Tento druh dýně je bohatý na vitaminy A, C, vitaminy skupiny B, draslík a vlákninu (9 gramů na šálek – 32 % denní hodnoty). Vláknina pomáhá udržovat zdraví střev, reguluje hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sytosti.

Artyčoky

  • 71,4 mg hořčíku na šálek vařených artyčoků (17 % denní hodnoty).

Artyčoky jsou bohaté na vlákninu, vitaminy C a K a draslík. Obsahují prebiotickou vlákninu, která vyživuje prospěšné bakterie ve střevech a udržuje je zdravé.

Čočka

  • 71,3 mg hořčíku na šálek vařené čočky (17 % denní hodnoty).

Je bohatá na rostlinné bílkoviny (17,9 g na šálek) a vlákninu (15,6 g na šálek – 55 % denní hodnoty). Bílkoviny a vláknina pomáhají kontrolovat chuť k jídlu a udržovat zdravou váhu.

Zelený hrášek

  • 62,4 mg hořčíku na šálek vařeného hrášku (15 % denní hodnoty)

Hrách je bohatý na bílkoviny, vlákninu, vitamin C, železo a foláty. Foláty jsou zase nezbytné pro dělení buněk a růst červených krvinek a jsou důležité pro zdraví těhotných žen.

Pasternak

  • 45,2 mg hořčíku na šálek vařeného pastináku (11 % denní hodnoty).

Je bohatý na vlákninu a vitamin C, který podporuje imunitu a podílí se na syntéze kolagenu.

Kapusta (druh zahradního zelí)

  • 45,5 mg hořčíku na šálek vařené kapusty (11 % denní hodnoty).

Je to brukvovitá zelenina bohatá na vlákninu, vápník, železo a vitamin A. Pouhý jeden šálek vařené kapusty pokrývá více než 100 % denní hodnoty vitaminů C a K, které jsou nezbytné pro zdraví kostí a srážlivost krve.

Červená řepa

  • 39,2 mg hořčíku na šálek vařené červené řepy (9 % denní hodnoty).

Obsahuje prospěšné rostlinné sloučeniny, betalainy a dusičnany, které podporují zdraví cév a normalizují krevní tlak.

Brokolice

  • 32,8 mg hořčíku na šálek vařené brokolice (8 % denní hodnoty)

Přestože brokolice není v obsahu hořčíku na špici, je bohatá na vitamin C (pokrývá více než 100 % denní hodnoty) a foláty (40 % denní hodnoty).

Další zdravotní novinky

Dříve My informoval o tom, jak každodenní konzumace tvarohu ovlivňuje hladinu cholesterolu. Přestože je tvaroh skutečnou proteinovou bombou, která předčí i maso a ryby, z hlediska výživy jej nelze označit za ideální. Dokonce byste s ním měli být opatrní.

Navíc jsme si řekli, co se stane, když budete jíst hodně bílkovin. Některé její druhy totiž nemusí být tak prospěšné, jak se na první pohled zdá. Navíc byste si někdy neměli kupovat proteinové doplňky, protože pokud bílkoviny nevyužijete, buď se vyloučí, nebo se přemění na glukózu a uloží se jako tuk.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: