Sytou jíšku můžete připravit různými způsoby.
Domácí hodgepodge – klasický recept / depositphotos.com
Solyanka je hustá polévka, která se poprvé začala vařit v 15.-17. století. Předpokládá se, že šlo o selský pokrm – tehdy se polévka vařila na masovém vývaru s přídavkem zelí, masa, cibule a okurek. Postupem času se do receptu přidávaly kapary, nakládané houby, citron, olivy a dokonce i kvas – v této podobě se v 19. století začala hustá polévka podávat v hostincích velkých měst. Dnes si každá hostitelka připravuje slanou omáčku po svém.
Masová jíška – recept s uzeným masem
Domácí soljanka se nemusí dlouho vařit, takže pro každou ženu, která potřebuje rychle nasytit rodinu, bude tento recept záchranou.
Ingredience: 1:
- Dvě stě padesát gramů uzeného bůčku;
- sto padesát gramů syrové uzené klobásy;
- dvě mrkve;
- jedna velká cibule;
- čtyři až pět brambor;
- dvě stě gramů okurek;
- dvě polévkové lžíce rostlinného oleje;
- sáček rajčatového protlaku;
- jeden bobkový list;
- sůl, cukr;
- olivy, kopr, citron, zakysaná smetana.
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na středně velké kostky, vložíme do hrnce s vroucí vodou. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vše společně vaříme 15 minut. Klobásu, bůček a okurky nakrájíme na kostičky. Rozpálíme pánev s rostlinným olejem, vložíme nastrouhanou mrkev. Smažte tři minuty, poté přidejte uzené maso a smažte další tři minuty.
Přímo do pánve nalijeme půl sklenice vody z pánve, dáme rajčatový protlak, sůl, cukr, přidáme okurky, promícháme a dusíme 5 minut. Jakmile se brambory uvaří, přelijte celý obsah pánve do hrnce, zamíchejte, vložte bobkový list a vařte 5-7 minut. Solyanka je hotová – stačí ji jen sundat z ohně a nechat 10-20 minut stát. Můžeme ji podávat s koprem a zakysanou smetanou.
Masový hodgepodge – recept s kuřecím masem
Každá hostitelka vám potvrdí, že hodgepodge z masa lze připravit z různých masových pochoutek. V tomto receptu je použito kuřecí maso, ale polévka se bude muset také vařit o něco déle.
Ingredience: 1. Kuchyňský salát, 2. Kuchyňský salát, 3. Kuchyňský salát, 4. Kuchyňský salát, 5:
- dvě až tři brambory;
- půl kilogramu kuřecích stehen;
- sto padesát gramů klobás nebo párků;
- Sto padesát gramů vařeného nebo uzeného vepřového masa;
- čtyři nakládané okurky;
- dvě cibule;
- jedna lžíce rajčatového protlaku;
- tři lžíce rostlinného oleje;
- zakysaná smetana, kopr, citron, olivy, bylinky.
Kuřecí maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a uvaříme vývar – bude to trvat asi 60 minut. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v samostatné nádobě. Na rozehřátou pánev s rostlinným olejem vložíme nakrájenou cibuli a dvě minuty ji smažíme. Přidejte rajčatový protlak, 2-3 lžíce vývaru, promíchejte a několik minut poduste.
Okurky nakrájejte na plátky, přendejte je do mísy, zalijte sklenicí vývaru a 10 minut pod pokličkou poduste. Masné výrobky nakrájejte na plátky a vložte je do vývaru zpod kuřete. Přidáme okurky, cibuli a bobkový list. Vařte 10 minut, teprve poté vyložte brambory k ostatním ingrediencím. Jedná se o klasický hodgepodge, který si můžete připravit doma – podávejte ho s citronem, bylinkami, olivami a zakysanou smetanou.