Domácí kysané zelí s uzeným masem za 20 minut: rychlý recept na vydatnou polévku

Sytou jíšku můžete připravit různými způsoby.

Domácí hodgepodge – klasický recept / depositphotos.com

Solyanka je hustá polévka, která se poprvé začala vařit v 15.-17. století. Předpokládá se, že šlo o selský pokrm – tehdy se polévka vařila na masovém vývaru s přídavkem zelí, masa, cibule a okurek. Postupem času se do receptu přidávaly kapary, nakládané houby, citron, olivy a dokonce i kvas – v této podobě se v 19. století začala hustá polévka podávat v hostincích velkých měst. Dnes si každá hostitelka připravuje slanou omáčku po svém.

Masová jíška – recept s uzeným masem

Domácí soljanka se nemusí dlouho vařit, takže pro každou ženu, která potřebuje rychle nasytit rodinu, bude tento recept záchranou.

Ingredience: 1:

  • Dvě stě padesát gramů uzeného bůčku;
  • sto padesát gramů syrové uzené klobásy;
  • dvě mrkve;
  • jedna velká cibule;
  • čtyři až pět brambor;
  • dvě stě gramů okurek;
  • dvě polévkové lžíce rostlinného oleje;
  • sáček rajčatového protlaku;
  • jeden bobkový list;
  • sůl, cukr;
  • olivy, kopr, citron, zakysaná smetana.

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na středně velké kostky, vložíme do hrnce s vroucí vodou. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vše společně vaříme 15 minut. Klobásu, bůček a okurky nakrájíme na kostičky. Rozpálíme pánev s rostlinným olejem, vložíme nastrouhanou mrkev. Smažte tři minuty, poté přidejte uzené maso a smažte další tři minuty.

Přímo do pánve nalijeme půl sklenice vody z pánve, dáme rajčatový protlak, sůl, cukr, přidáme okurky, promícháme a dusíme 5 minut. Jakmile se brambory uvaří, přelijte celý obsah pánve do hrnce, zamíchejte, vložte bobkový list a vařte 5-7 minut. Solyanka je hotová – stačí ji jen sundat z ohně a nechat 10-20 minut stát. Můžeme ji podávat s koprem a zakysanou smetanou.

Masový hodgepodge – recept s kuřecím masem

Každá hostitelka vám potvrdí, že hodgepodge z masa lze připravit z různých masových pochoutek. V tomto receptu je použito kuřecí maso, ale polévka se bude muset také vařit o něco déle.

Ingredience: 1. Kuchyňský salát, 2. Kuchyňský salát, 3. Kuchyňský salát, 4. Kuchyňský salát, 5:

  • dvě až tři brambory;
  • půl kilogramu kuřecích stehen;
  • sto padesát gramů klobás nebo párků;
  • Sto padesát gramů vařeného nebo uzeného vepřového masa;
  • čtyři nakládané okurky;
  • dvě cibule;
  • jedna lžíce rajčatového protlaku;
  • tři lžíce rostlinného oleje;
  • zakysaná smetana, kopr, citron, olivy, bylinky.

Kuřecí maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a uvaříme vývar – bude to trvat asi 60 minut. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v samostatné nádobě. Na rozehřátou pánev s rostlinným olejem vložíme nakrájenou cibuli a dvě minuty ji smažíme. Přidejte rajčatový protlak, 2-3 lžíce vývaru, promíchejte a několik minut poduste.

Okurky nakrájejte na plátky, přendejte je do mísy, zalijte sklenicí vývaru a 10 minut pod pokličkou poduste. Masné výrobky nakrájejte na plátky a vložte je do vývaru zpod kuřete. Přidáme okurky, cibuli a bobkový list. Vařte 10 minut, teprve poté vyložte brambory k ostatním ingrediencím. Jedná se o klasický hodgepodge, který si můžete připravit doma – podávejte ho s citronem, bylinkami, olivami a zakysanou smetanou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: