Jaký je rozdíl mezi červenou a obyčejnou cibulí: lékař prozradil, která je lepší volbou

Všechny druhy cibule mají vysoký obsah vitaminu C, draslíku a vlákniny a měly by být zařazeny do jídelníčku.

Je důležité vědět, jaké nemoci červená cibule léčí / foto depositphotos.com

Na je naše země je obrovská nabídka produktů, a proto je často těžké rozhodnout, co vybrat pro ten či onen pokrm.

Již dříve jsme vás informovali o tom, jaké potraviny obsahují omega 3.

Odbornice na výživu, endokrinoložka, terapeutka, specialistka na vnitřní lékařství z výživové kliniky Samoilenko Olena Zinčenko řekla agentuře My, která cibule je zdravější – zelená nebo tuřínová.

Podle ní se množství živin, které do cibule přechází, téměř neliší podle toho, jakou má zelenina barvu. Všechny cibule jsou bohaté na vitamin C, draslík a obsahují také hodně vlákniny. Barva cibule však může naznačovat její zvláštnosti.

Která cibule je lepší – červená nebo bílá

Podle Zinčenka lze z hlediska prospěšnosti dát na první místo červenou cibuli. Tuto barvu má proto, že obsahuje velké množství antioxidantů antokyanů, které mírně zlepšují účinek cibule na kardiovaskulární zdraví a působí proti zánětům.

Zelenou cibuli lze umístit na druhé místo, protože má více antioxidantů než cibule bílá. Za zmínku stojí, že každá cibule bez ohledu na barvu má antioxidant kvercetin, který zlepšuje funkci imunitního systému. Do svého jídelníčku byste měli zařadit různé druhy cibule, abyste si ho zpestřili.

Zelená, cibule, tuřín a červená cibule – přínosy a účinky na organismus

Odborník na výživu zdůrazňuje, že pozitivní vliv konzumace červené cibule na zdraví lidí s hypertenzí byl již prokázán.

„I když tito lidé jedí červenou cibuli několikrát týdně, zajistí si lepší kontrolu krevního tlaku. Konzumace takové cibule také snižuje pravděpodobnost vzniku neurodegenerativních onemocnění – demence,“ poznamenává.

Červená cibule může prospívat také lidem s cukrovkou 2. typu, protože zlepšuje hladinu glukózy v krvi.

Zelená cibule obsahuje hodně vlákniny, takže prospívá trávicímu systému. Červená, zelená i bílá cibule jsou úžasné pro výživu našich bakterií v tlustém střevě. Cibule má prebiotika, která vyživují mikrobiom v tlustém střevě. Bakterie, které jsou ve střevě, ovlivňují nejen trávení, ale také produkci serotoninu (hormonu štěstí) a mají protinádorové vlastnosti v závislosti na kvalitě mikrobiomu.

„Neměli byste se vyhýbat konzumaci bílé cibule – její nutriční profil je o něco chudší než u červené a zelené cibule, ale nevidím v tom žádné nápadné rozdíly. Pokud tedy nemáte přístup k zelené nebo červené cibuli, je docela dobře možné konzumovat bílou cibuli a získat téměř stejné zdravotní výhody, ale v menší míře,“ dodal Zinchenko.

Za zmínku stojí, že jakákoli cibule má hodně vitaminu C, který může zlepšit syntézu kolagenu v těle, což přímo pozitivně ovlivňuje stav pokožky a kloubů.

Kdo by neměl jíst cibuli – doporučení lékaře

Nyní, když víme, která cibule je zdravější červená a která bílá, je důležité zvážit možné kontraindikace.

„Ve skutečnosti neexistují lidé, kteří by cibuli kategoricky nesměli konzumovat. Existují dvě kategorie lidí, kteří musí tuto zeleninu konzumovat s opatrností – ti, kteří mají syndrom dráždivého tračníku, a ti, kteří trpí gastroezofageálním refluxem. Cibule obsahuje látky, které mohou zvyšovat nadýmání, bolesti břicha, takže lidé se syndromem dráždivého tračníku by cibuli neměli zařazovat na první místo svého jídelníčku,“ vysvětlil odborník.

Cibule zvyšuje kyselost žaludku, takže by ji neměli zneužívat lidé s gastroezofageálním refluxem. Tito lidé mohou po konzumaci cibule pociťovat pálení žáhy a kyselé říhání. Pokud se objeví takové negativní účinky konzumace cibule, je třeba její konzumaci omezit – jíst jen zřídka nebo vůbec.

Předpokládá se, že negativní účinky cibule se snižují, pokud je tepelně upravena, například dušená. Některým lidem také může vyhovovat určitá odrůda cibule. Je tedy na individuálním rozhodnutí, jakou cibuli, v jaké formě, jak často a v jakém množství konzumovat, aby nedocházelo k negativním účinkům na organismus.

„Zdraví lidé mohou cibuli jíst denně a přidávat ji do každého jídla, ale samozřejmě nemluvíme o konzumaci kilogramů. Zneužívání cibule není dobrý nápad, protože může ovlivnit i zápach potu. Nejlepší je sníst maximálně 100 gramů cibule při jednom jídle,“ radí Zinčenko.

Podle ní by se cibule měla před konzumací namočit, aby se snížila intenzita jejího zápachu a zjemnila chuť.

odkaz

Elena Zinchenko

Elena Zinchenko

Odbornice na výživu, endokrinoložka, terapeutka, internistka

Pracuje na dietologické klinice Samoilenko. Lékařská praxe – 6 let. její odborná specializace: korekce hmotnosti a deficitních stavů, sestavování individuálního jídelníčku, podpora pacientů s poruchami příjmu potravy a poruchami stravovacího chování, prevence obezity, kardiovaskulární onemocnění, poruchy vnitřních orgánů.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: