Káva v kanceláři může být nebezpečná: vědci poradili, jak nejlépe připravovat nápoj

Ukazuje se, že káva může vážně zvýšit hladinu „špatného“ cholesterolu.

Jaký je nejlepší způsob přípravy kávy / foto My

Způsob, jakým si vaříte kávu, může ovlivnit hladinu cholesterolu. Vyplývá to z nové studie zveřejněné v časopise Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Ukázalo se, že kancelářská káva, kterou mnoho lidí pije denně, může obsahovat zvýšené koncentrace sloučenin, které ovlivňují lipidový profil. Existuje však jednoduchý způsob, jak jejich obsah minimalizovat – při vaření používat filtraci.

Káva obsahuje rostlinné sloučeniny zvané diterpeny, které na organismus působí různě. Patří mezi ně kafestol a kaveol, které jsou spojovány se zvýšením hladiny „špatného“ cholesterolu. Švédští vědci zjistili, že způsob přípravy kávy hraje zásadní roli v množství těchto sloučenin v hotovém nápoji.

Tým vědců testoval různé způsoby přípravy kávy – jak v domácích, tak v profesionálních kávovarech. Jako nejnepříznivější metoda se ukázalo tradiční vaření kávy ve velkém hrnci. Filtrace však může obsah škodlivých látek výrazně snížit.

Kávovary v kávovarech:

Kávovary také produkují nápoj s poměrně vysokou koncentrací diterpenů.

„Proces filtrace hraje klíčovou roli při snižování obsahu látek snižujících hladinu cholesterolu v kávě,“ tvrdí vědci.

Vědci spočítali, že nahrazení atvomatové kávy papírově filtrovaným nápojem by mohlo vést ke snížení rizika aterosklerotického onemocnění o 13 % během pěti let a o 36 % během čtyřiceti let.

Nejvyšší obsah kafestolu vykazovalo espresso, v průměru asi 1060 mg na litr. Káva z automatů byla o něco „měkčí“: zaznamenala 174 mg/litr kafestolu a 135 mg/litr kaveolu. Střední hodnoty byly pozorovány u nápojů připravených ve french pressech.

Nejlepší výsledky vykázala káva propasírovaná přes papírový filtr – hladina škodlivých látek v ní činila pouze 11,5 mg/litr kafestolu a 8,2 mg/litr kaveolu.

Káva uvařená podle tradiční receptury bez filtru – jak se často praktikuje ve Švédsku – vyniká. Její hodnoty dosahovaly téměř 940 mg/litr kafestolu a 680 mg/litr kaveolu.

Naštěstí i zde existuje řešení: filtrace přes plátno snižuje koncentraci škodlivých látek. Výzkumníci použili dokonce ponožku, ale postačí jakýkoli látkový nebo papírový filtrační materiál.

Autoři studie upřesňují, že práce má řadu omezení: malou velikost vzorku a také nezohledněné parametry, jako je velikost pórů ve filtrech, tlak vody, její teplota a zvláštnosti mletí a pražení kávových zrn.

Připomeňme, že dříve My informoval o tom, jak zlepšit chuť kávy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: