Velmi jemné čokoládové palačinky nejsou o nic složitější než klasické palačinky.
Čokoládové palačinky na mléce s kakaem recept / foto depositphotos.com
Voňavé čokoládové palačinky jsou tak lahodné, že ani nepotřebují náplň – už je to plnohodnotný dezert. Takové výrobky sníte během několika minut a při přípravě v kuchyni svůdně voní čokoládou. Pokud je přesto chcete naplnit, zkuste je zkombinovat s ovocnou nebo kysanou mléčnou náplní.
Čokoládové palačinky s kakaem na mléce
Složení:
- mléko – 500 ml;
- zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce;
- mouka – 200 g;
- kakao – 3 polévkové lžíce;
- vejce – 3 ks;
- cukr – 3 polévkové lžíce;
- slunečnicový olej – 2 polévkové lžíce;
- sůl – špetka.
Vejce a mléko předem vyjměte z lednice a zahřejte na pokojovou teplotu. Pokud připravujete čokoládové palačinky s mlékem a vroucí vodou, vezměte si od každé tekutiny 250 ml.
Vejce omyjte pod tekoucí vodou a vyšlehejte s cukrem dohladka. Pokud chcete palačinky naplnit, použijte méně cukru. Přidejte mléko, zakysanou smetanu, slunečnicový olej a špetku soli a znovu promíchejte. Poté do těsta vmícháme mouku a kakao prosáté přes síto, aby se v něm netvořily hrudky.
Těsto nechte 10-15 minut vykynout a čokoládové palačinky připravujte na dobře rozpálené pánvi po dobu 2-3 minut. Před prvním výrobkem potřete povrch olejem. Použijte nejlépe nepřilnavou palačinkovou pánev.
Čokoládové palačinky na kefíru
Složení:
- kefír – 500 ml;
- voda – 300 ml;
- vejce – 3 ks;
- cukr – 4 polévkové lžíce;
- mouka – 300 g;
- kakao – 2 polévkové lžíce;
- jedlá soda – 0,5 lžičky;
- slunečnicový olej – 3 polévkové lžíce;
- špetka soli.
Vejce, cukr a kefír vyšlehejte metličkou do hladka. Mouku smíchejte s kakaem a prosejte do těsta. Dobře promíchejte, aby se v těstě netvořily hrudky. Převařte vodu, smíchejte ji s jedlou sodou a tenkým pramínkem nalijte do mísy. Nakonec přidáme špetku soli a olej. Těsto nechte 30 minut odpočívat pod potravinovou fólií.
Před vařením těsto ještě jednou promíchejte lžící. Poté palačinky smažte na rozpálené máslem potřené pánvi 2-3 minuty z každé strany. Hotové čokoládové palačinky podávejte s polevou nebo bez ní.