Odborníci se podělili o jednoduchý trik, jak udržet mléko déle čerstvé než obvykle.
Co přidat do láhve, aby mléko nezkyslo / freepik.com
Mléko je jednou ze základních potravin, ale udržet ho dostatečně dlouho čerstvé je často problematické. Odborníci však odhalili jednoduchý trik, jak prodloužit trvanlivost mléka až o tři týdny – to vše s pomocí ingredience, kterou už máte v kuchyni.
Co se přidává do mléka, aby vydrželo déle?
Mléko vydrží v lednici po otevření obvykle 4 až 7 dní, záleží na druhu mléka. Plnotučné mléko má tendenci se kazit rychleji než odstředěné nebo bezlaktózové mléko, které lze skladovat až 10 dní. I přes tuto lhůtu se však mnoha lidem stává, že se mléko zkazí dříve, než očekávali – a musí ho vyhodit.
Odborníci z Wheeldon Brothers se podělili o několik tipů, jak udržet mléko déle čerstvé, píše britský bulvární deník Express.co.uk.
Zde je jejich doporučení:
- při nákupu v obchodě vybírejte co nejčerstvější mléko – podívejte se na datum výroby nebo datum spotřeby;
- před odchodem k pokladně vložte mléko do košíku nebo vozíku jako poslední – stráví tak méně času mimo chladničku;
- doma umístěte mléko do nejchladnější části chladničky – ideálně na polici, nikoli na dveře, kde teplota „stoupá“.
Skutečnou změnu hry však přináší jednoduchý trik se solí.
„Přidání špetky soli do mléka a jemné protřepání pomáhá zpomalit proces kysání.„,“ říkají odborníci.
Sůl podle nich pohlcuje přebytečnou vlhkost a brání růstu bakterií, čímž zabraňuje příliš rychlému kažení mléka. Tato přirozená metoda konzervace funguje tak, že odčerpává molekuly vody, čímž snižuje podmínky nezbytné pro rozvoj bakterií.
Dříve jsme vám také řekli, jak skladovat vejce „po americku“, aby zůstala déle čerstvá.