Okurky narostou do velikosti cukety Zde je návod, co přidat do vody na namáčení semen.

Známý konzervant pomůže nejen ve fázi namáčení, ale i později.

Do čeho namočit semena, aby rychleji vyklíčila – tipy / : depositphotos.com

Každý, kdo na své zahrádce pěstuje zeleninu, by rád sklidil bohatou, velkou a zdravou úrodu. V takovém případě se dobře ukazuje taktika namáčení – umožňuje semenům „probudit se“ a začít rychleji růst. Jak namočit semena okurek, aby vám sousedé záviděli úrodu – přečtěte si v materiálu.

Jak správně namočit semena okurek pro výsadbu

Příprava semen je 50 % úspěchu při pěstování zeleniny. Solný roztok je oblíbenou metodou „probuzení“ semen a také pomáhá zjistit, zda jsou vhodná k výsadbě – proto je třeba semena okurek před výsevem namočit. Abyste zničili všechny plísně a bakterie, nalijte sklenici teplé vody, rozpusťte v ní lžičku soli a vložte do ní semena. Nechte 10 minut působit a poté vyberte ta, která spadla dolů – ta, která se vynořila, budou pravděpodobně prázdná a nevyklíčí.

Poté je třeba provést druhé namáčení, ale delší, aby semena rychleji rostla a poskytla bohatší úrodu. Udělejte koupel se solí – do 500 ml vody o teplotě 30 stupňů přidejte 1 čajovou lžičku soli, zamíchejte. Rozložte výsadbový materiál a nezapomeňte, kolik dní musíte semena okurek namáčet – pro kvalitní výsledky je termín takové lázeňské procedury 1-2 dny.

Dalším krokem je mangan. Tento krok je nutný k dezinfekci semen a manganistan draselný nahrazuje veškeré drahé specializované prostředky. Stačí nalít do nádoby teplou vodu, rozložit semínka a nasypat několik krystalků manganu tak, aby se tekutina zbarvila do světle růžova. Po 20 minutách semínka opláchněte pod tekoucí vodou.

Posledním krokem je gáza. Vezměte kus gázy, vložte do ní semínka okurky, zabalte a navlhčete vodou. V této podobě je nechte klíčit na teplém místě a dbejte na to, aby byla gáza stále vlhká. Za 2-3 dny uvidíte, že semínka začala klíčit.

Užitečná rada: zkušení zahradníci doporučují po výsadbě, když se na rostlině objeví první květy, zředit tři polévkové lžíce soli v deseti litrech vody a tímto roztokem keře zalít. Praxe ukazuje, že díky takovému triku kultura dodá větší sílu k tvorbě plodů.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: