Chutnou a výživnou polévku s taveným sýrem si zamilují i ti, kteří nejedí první chody.
Sýrová polévka recept klasika / foto pexels.com
Polévka s taveným sýrem je tak chutná, že ji s chutí jedí i příliš vybíravé děti….. S přídavkem tvarohu se stane mnohem výživnější, i když v ní kromě zeleniny nic jiného není. Dodají pokrmu jemnou smetanovou chuť a sametovou strukturu.
Zveřejňujeme tři recepty, které vám určitě budou chutnat. Tato polévka bude skvělým pomocníkem, když v lednici téměř nic nemáte, ale potřebujete nakrmit početnou rodinu. Použít můžete jak tvrdý tavený sýr, tak měkký sýr, například „Amber“.
Polévka s houbami a taveným sýrem
Ingredience:
- brambory – 2 střední nebo 1 velká brambora;
- houby – 300 g;
- cibule – 1 ks;
- pórek – 100 g;
- mrkev – 1 ks;
- tavený sýr – 200 g;
- máslo (na smažení) – 2 polévkové lžíce.
- bobkový list – 2 ks;
- sůl, pepř, koření podle chuti;
- bylinky – svazek;
- bílý chléb – podle chuti.
Polévku lze uvařit buď na zeleninovém, nebo kuřecím vývaru. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s bobkovým listem je vložíme do vroucího vývaru. Vařte 25 minut. V polovině vaření vložte do hrnce nastrouhané sýry.
Mezitím si připravte jíšku: nakrájejte cibuli a nastrouhejte mrkev. Smažte 2-3 minuty na rozpálené pánvi s olejem. Houby nakrájejte na plátky a přidejte k zelenině. Vše společně smažte 5 minut. Poté přilijte trochu vývaru z pánve, poduste další 2 minuty a vypněte.
Pórek nakrájejte na tenká kolečka a 7 minut smažte na samostatné pánvi na másle. Tento krok je nepovinný, ale polévka bude díky němu mnohem chutnější.
Do hrnce vložte orestovanou zeleninu a houby, osolte a opepřete. Přidejte bylinky, vypněte oheň a nechte pokrm 10 minut pod pokličkou. Bílý chléb nakrájejte na kostičky a osušte v troubě nebo na suché pánvi. Pokud připravujete krémovou polévku s taveným sýrem, rozšlehejte ho mixérem. Podávejte s krutony a nasekanými bylinkami.
Sýrová polévka s houbami / foto pixabay.com
Polévka s taveným sýrem a masovými kuličkami
Ingredience:
- Brambory – 2 střední nebo 3 malé brambory;
- mleté maso – 250 g;
- mrkev – 1 ks;
- cibule – 1 ks;
- tavený sýr – 100 g;
- zakysaná smetana – 1 litr;
- slunečnicový olej – 2 polévkové lžíce;
- sůl, pepř, koření podle chuti.
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Vložte je do vroucí vody a vařte 10 minut. Během této doby si připravte karbanátky: smíchejte mleté maso, lžíci zakysané smetany, čtvrtku cibule, sůl a pepř. Vytvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu a vložte je do hrnce s bramborami. Současně s masovými kuličkami přidejte do polévky tavený sýr a vařte dalších 10 minut.
Na pánev nastrouhejte mrkev a nakrájejte zbytek cibule. Smažte ji na pánvi s olejem 3-4 minuty a přidejte do polévky. Když je hotová, pokrm podle chuti osolíme a opepříme, přidáme bylinky.
Polévka s taveným sýrem a kuřecím masem
Složení:
- měkký tavený sýr – 150 g;
- kuřecí řízky – 250 g;
- brambory – 3 ks;
- mrkev – 1 ks;
- cibule – 1 ks;
- bobkový list – 1 ks;
- slunečnicový olej – 2 stolní litry;
- bylinky – svazek;
- Italské bylinky, sušený česnek, sůl, pepř podle chuti.
Maso nakrájejte na kostky a vložte do hrnce s vodou a bobkovým listem. Když se voda vaří, přidáme na kostky nakrájené brambory a vaříme 15 minut. Cibuli a mrkev nakrájejte na malé kostičky, 5-7 minut je smažte na pánvi s olejem a vložte je do hrnce.
Do polévky přidejte tavený sýr a míchejte, dokud se nerozpustí. Přisypte italské bylinky, sušený česnek, sůl a další koření podle chuti. Vařte dalších 5 minut a odstavte z ohně. Do již uvařené sýrové polévky přidejte nasekané bylinky.