Proč nesmíte jíst včerejší rýži: lékaři varují před nebezpečím

I když přílohu odložíte do lednice, může se z ní stát jed.

Jak dlouho uchovávat uvařenou rýži v lednici – tipy / depositphotos.com

Spolu s přípravou hlavních jídel, jako je maso nebo ryba, je zvykem vařit některé kaše, vařit brambory, tedy podávat přílohu. Jednou z oblíbených možností je vařená bílá nebo hnědá rýže. Ukazuje se, že i u ní je třeba být opatrný.

Jak dlouho lze rýži skladovat v lednici

Odborníci na bezpečnost potravin a hygienu ze společnosti High Speed Training sestavili seznam nejnebezpečnějších potravin, jejichž zbytky se často objevují v lednicích. V sérii videí v rámci svého programu Tik Tok odborníci vysvětlili, které potraviny lze nechat „na později“ a které je lepší sníst rovnou. Podělili se také o tipy, jak přesně skladovat to, co se chystáte sníst později.

Ve videu se uvádí, že pokud se rýže ponechá při pokojové teplotě nebo se řádně neochladí, mohou se spory vzniklé při vaření rýže množit a produkovat toxiny.

Odborníci ze společnosti High Speed Training tvrdí, že ponechání rýže při pokojové teplotě příliš dlouho může vést ke vzniku otravy jídlem, protože bakterie jako Bacillus cereus se mohou množit a produkovat toxiny.

Nebezpečí Bacillus cereus vysvětlili odborníci z Right as Rain na lékařské univerzitě ve Washingtonu:

„Na rozdíl od salmonely a E. coli, což jsou bakterie přenášené potravinami, vás vaření nebo ohřívání potravin před nákazou Bacillus cereus neochrání, protože toxiny jsou vůči teplu odolné.“

To znamená, že i když přílohu důkladně ohřejete podruhé, toxiny v jídle zůstanou.

High Speed Training doporučuje jedinou metodu, jak se vypořádat se sporami, a to rychle zchladit přílohu nebo zbytky jídla. To znamená, že jakmile sníte vše, co chcete, a rýže vychladne na pokojovou teplotu, měli byste ji přendat do vzduchotěsné nádoby a dát do lednice. Přílohu budete muset spotřebovat do 24 hodin. V případě, že si uvědomíte, že za 24 hodin zbytek uvařeného jídla nesníte, dejte jej do mrazničky, pak se doba trvanlivosti prodlouží na dva až tři dny. Odborníci jsou přesvědčeni, že nejde o to, jak dlouho můžete uvařenou rýži v lednici uchovávat, ale o to, kde se nacházela, než byla zchlazena.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: