Tyto lasagne se podávají v nejlepších restauracích světa: tradiční italský recept.

Tento chutný pokrm si můžete snadno připravit i doma.

Pravé italské lasagne – recept / depositphotos.com

Lasagne jsou tradiční italský pokrm z pěti vrstev těsta. Náplň může být jakákoli, ale v Itálii se za „nejsprávnější“ variantu považuje mleté maso s ragú, bešamelovou omáčkou a parmazánem. V regionech se můžete setkat také se zeleninou, špenátem, boloňskou omáčkou a dalšími sýry.

Samotné slovo „lasagne“ pochází z řeckého „lasana“, které později převzali Římané. Ti nazývali hrnec na vaření „lazanum“, čímž původně označovali nádobu, nikoliv pokrm. Teprve Italové začali tento výraz používat pro konkrétní pokrm.

Jak se připravují lasagne – recept z Itálie

V různých oblastech Itálie se lasagne připravují také odlišně – klasický recept zahrnuje použití určitých ingrediencí. Pokud si chcete připravit pokrm, který se podává v nejlepších restauracích na světě, kupte si:

  • balení plátků lasagní o hmotnosti 500 gramů;
  • 800 gramů mletého hovězího masa;
  • 600 gramů rajčat;
  • jedna paprika;
  • 200 gramů rajčatové omáčky;
  • 400 ml mléka;
  • jedna bílá cibule;
  • 300 gramů mozzarelly;
  • Extra panenský olivový olej;
  • čerstvá bazalka na ozdobu.

Budete také potřebovat:

  • 60 g pšeničné mouky;
  • 60 gramů másla;
  • tři stroužky česneku;
  • 80 gramů parmezánu;
  • červená paprika, černý pepř, oregano, bazalka, sůl.

Nejprve je třeba připravit boloňskou omáčku – ve velkém hrnci nebo na pánvi rozehřejte olivový olej, asi dvě lžíce. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a vložte do pánve. Osmažte je dozlatova a teprve poté přidejte mleté maso. Osolte, opepřete, promíchejte a posypte oreganem. Když mleté maso zešedne, nakrájejte nadrobno papriky a rajčata bez slupky, vložte je do pánve a zalijte rajčatovou omáčkou. Znovu promíchejte, pět minut povařte a stáhněte z ohně.

Poté připravíme bešamelovou omáčku – na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme prosátou mouku. Promíchejte a ihned odstavte z plotny. V čistém malém kastrůlku zahřejeme sklenici mléka, vlijeme do něj máslo a metličkou odstraníme hrudky. Vařte tři minuty, přidejte další sklenici mléka a nastrouhaný sýr.

Z těchto dvou omáček se lasagne skládají především – recept je jednoduchý, ale je důležité dodržet techniku. Je důležité vědět, v jakém pořadí lasagne sestavovat, aby se pokrm povedl tak akorát. Kromě toho berte v úvahu, kolik vrstev mají lasagne mít – v původním receptu je jich až pět, takže si pořiďte vyšší formu.

Dno formy na pečení vymažte bešamelem, vyložte první plát. Poté střídejte vrstvy v tomto pořadí – boloňský plát – plát – bešamel – plát – boloňský plát a tak dále, dokud vám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by měla rozhodně tvořit boloňská omáčka a měla by být posypaná strouhaným sýrem, oreganem, chilli a černým pepřem a bazalkou. Když je vše připraveno, uzavřete misku alobalem a pošlete ji na 45 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Nakonec lasagne ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: