Letošní velikonoční pohoštění může být „trendy“.
Dubajské Velikonoce – recept / koláž My
Velikonoce 2025 budou pro mnoho válkou unavených náš krajan přinejlepším klidným rodinným svátkem. Ale i v době, kdy je málo důvodů k radosti, si chcete vytvořit náladu pro sebe a své blízké. Velké církevní svátky jsou skvělou příležitostí, zejména pokud jste zvyklí připravovat vlastní velikonoční pečivo.
Nový trend pro rok 2025 – dubajská čokoláda – se rozšířil i na křesťanské svátky. Na internetu mnoho kuchařek peče dubajský kulich – recept máme níže.
Jak připravit dubajský kulich – návod krok za krokem
Pokud jste jednou ochutnali dubajskou čokoládu s pistáciovou pastou a chutnala vám, pak vám nic nebrání v kombinaci příjemného a užitečného. Můžete si upéct velikonoční kulich na svátky, ale s tóny Východu – s chutí právě této „zámořské“ pochoutky.
Složení: 1:
- 600 g pšeničné mouky;
- 300 ml 2,5% mléka;
- 10 g sušeného droždí;
- 50 gramů kakaového prášku;
- 150 gramů cukru;
- 50 gramů másla.
- 50 gramů těsta kataifi nebo rozdrobeného těsta filo;
- 5 gramů pistáciové pasty;
- 20 gramů sezamové pasty;
- sůl.
V teplém mléce rozpustíme droždí, přidáme lžíci cukru a mouku. Vše smícháme a necháme na teplém místě 30 minut vzejít – takto se připravuje klasický kvásek. V samostatné míse rozšleháme vejce s cukrem, přisypeme kakao, vložíme máslo a mixérem nebo šlehačem vyšleháme dohladka. Vezměte 300 g mouky, prosejte ji do mísy, vlijte do ní opraženou a vaječnou směs. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 40-50 minut.
Jakmile těsto vykyne, prohněťte ho rukama, opět přikryjte utěrkou a počkejte opět hodinu. Poté těsto vložte do forem, papírových nebo kovových, a počkejte půl hodiny. Tato doba je potřebná k „vykynutí“ těsta – teprve po 30 minutách můžete polínka vložit na 20-25 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia.
V této době můžete připravit náplň – smíchejte rozdrobené těsto kataifi nebo rozdrobené phyllo, sezam a pistáciovou pastu. Vše osolíme, promícháme a počkáme, až budou samotné kulichy hotové. Vyjměte je z trouby, nechte vychladnout a naplňte náplní pomocí cukrářského sáčku. Aby se vám to lépe dělalo, je lepší vyříznout střed velikonoční části, ale samotnou „čepičku“ nevyhazujte – později zakryje otvory při pečení.
Vánočka z bílků – vánočka z bílků – vánočka z bílků:
Vršek velikonočního pohoštění ozdobte podle svých představ – pečivo můžete polít klasickou bílou polevou nebo rozpuštěnou čokoládou, dát na něj kandované ovoce, čokoládové ozdoby nebo tradiční barevné posypky. Některé kuchařky používají i ořechové drobky – dubajské Velikonoce budou chutné tak jako tak.