Zrazas se zelím, masem a houbami jsou velmi chutné.
Zrazy lze vařit s libovolnou náplní / foto depositphotos.com
Zrazy jsou velmi chutné a vydatné jídlo, které se vaří jen zřídka, protože se zdá být složité. Ve skutečnosti se jedná o bramborové těsto, ve kterém je zabalená zelenina, maso a sýr.
Dnes se budeme zabývat tím, jak uvařit bramborové zrazy s různými náplněmi.
Jak uvařit bramborové zrazy se zelím
Budete na ně potřebovat:
- mladé bílé zelí – 300 g;
- brambory – 500 g (oloupané);
- cibule – 60 g;
- mrkev (oloupaná) – 50 g;
- vejce – 1 ks;
- mouka – 115 g;
- rajčatový protlak – 30 g;
- sušený česnek – 0,5 lžičky;
- sůl – podle chuti;
- mletý černý pepř – podle chuti;
- rostlinný olej – 60-75 ml;
- máslo – 30 g.
Brambory oloupejte, omyjte a uvařte do měkka. Poté vodu slijte a nechte je v hrnci pod pokličkou oschnout.
Brambory rozmačkejte šťouchadlem, v případě potřeby přidejte máslo a sůl.
Zatímco brambory chladnou, oloupejte a nakrájejte cibuli, nastrouhejte mrkev a nakrájejte zelí.
Na polovině rostlinného oleje osmahněte mrkev a cibuli, dokud nezměknou. Poté přidejte zelí a ještě několik minut vařte.
Rajčatový protlak zřeďte 50 ml teplé vody a zalijte jím zeleninu. Přidejte koření, promíchejte a vařte 10 minut. Pokud je v zelenině ještě voda, otevřete pokličku a vodu odpařte.
Poté nádivku zchlaďte a připravte těsto. V míse rozšlehejte vejce a smíchejte je s bramborami. Přidáme 75 g mouky a mokrýma rukama těsto rozdělíme na deset dílků.
Nyní si připravíme bramborové zrazy. Vytvarujeme placku, vložíme do ní náplň a přiklopíme. Vytvarujeme a namočíme do mouky, která nám zbyla.
Smažte je, dokud nezhnědnou. Přikryjte talíř papírovou utěrkou a položte na něj zrazy.
Bramborové zrazy s masem – recept
K přípravě je třeba vzít:
- jeden kilogram brambor;
- jedno vejce;
- dvě polévkové lžíce mouky;
- 400 g mletého vepřového a hovězího masa;
- jedna cibule;
- 140 gramů hub;
- jedna mrkev;
- dva stroužky česneku;
- olej na smažení;
- sůl a koření podle chuti.
Zrazy s masem není o nic složitější připravit než se zelím. Vezměte jakékoliv mleté maso, které máte rádi, a houby podle vlastního výběru.
Uvařte brambory, pak je slijte a rozmačkejte šťouchadlem. Bramborovou kaši nechte vychladnout bez pokličky, aby mohla unikat pára. Přebytečná vlhkost bude jen překážet.
Na pánvi s olejem smažte mleté maso asi pět minut. V této době očistěte cibuli a mrkev – první nakrájejte a druhou nastrouhejte. Přidejte je k mletému masu a smažte ještě několik minut.
Houby je třeba velmi jemně nakrájet a přidat na pánev. Vše společně asi 10 minut povařte, dochuťte a nechte vychladnout.
K bramborám přidáme vejce a mouku, promícháme. Uděláme z nich zrazy, do kterých vložíme nádivku. Smažíme je na oleji, dokud nejsou zlatavé.
Bramborové zrazy s masem se nejlépe podávají se zakysanou smetanovo-česnekovou omáčkou. Tu připravíme smícháním zakysané smetany, nasekaného česneku a nasekaných bylinek.
Houbové zrazy – recept
K přípravě tohoto pokrmu si vezmeme:
- jeden kilogram brambor;
- 350 gramů hub;
- jedna cibule;
- jeden stroužek česneku;
- jedno vejce;
- 80 gramů mouky;
- koření podle chuti;
- olej na smažení.
Oloupejte cibuli, česnek a houby. Měly by být nakrájené nadrobno. Cibuli osmažte do průhledna, přidejte česnek a trochu povařte, aby se uvolnila chuť. Přidejte houby, osolte a promíchejte.
Nádivku uvařte tak, že odpaříte přebytečnou tekutinu. Poté ji nechte vychladnout. Mezitím uvařte brambory a rozmačkejte je. Když vychladnou, přidejte vejce, koření a promíchejte.
Mouku prosejte a přidejte k bramborám, promíchejte.
Toto těsto vystačí na 12 zrazů, proto je jednodušší ho rozdělit najednou. Ruce si posypeme moukou a vytvarujeme houbové zrazy. Smažte je na oleji z obou stran dozlatova.
Dříve My prozradil, jak uvařit nejchutnější koláč s marmeládou.