Zlatavá kůrka a jemná náplň: recepty krok za krokem na bramborovou zrazu

Zrazas se zelím, masem a houbami jsou velmi chutné.

Zrazy lze vařit s libovolnou náplní / foto depositphotos.com

Zrazy jsou velmi chutné a vydatné jídlo, které se vaří jen zřídka, protože se zdá být složité. Ve skutečnosti se jedná o bramborové těsto, ve kterém je zabalená zelenina, maso a sýr.

Dnes se budeme zabývat tím, jak uvařit bramborové zrazy s různými náplněmi.

Jak uvařit bramborové zrazy se zelím

Budete na ně potřebovat:

  • mladé bílé zelí – 300 g;
  • brambory – 500 g (oloupané);
  • cibule – 60 g;
  • mrkev (oloupaná) – 50 g;
  • vejce – 1 ks;
  • mouka – 115 g;
  • rajčatový protlak – 30 g;
  • sušený česnek – 0,5 lžičky;
  • sůl – podle chuti;
  • mletý černý pepř – podle chuti;
  • rostlinný olej – 60-75 ml;
  • máslo – 30 g.

Brambory oloupejte, omyjte a uvařte do měkka. Poté vodu slijte a nechte je v hrnci pod pokličkou oschnout.

Brambory rozmačkejte šťouchadlem, v případě potřeby přidejte máslo a sůl.

Zatímco brambory chladnou, oloupejte a nakrájejte cibuli, nastrouhejte mrkev a nakrájejte zelí.

Na polovině rostlinného oleje osmahněte mrkev a cibuli, dokud nezměknou. Poté přidejte zelí a ještě několik minut vařte.

Rajčatový protlak zřeďte 50 ml teplé vody a zalijte jím zeleninu. Přidejte koření, promíchejte a vařte 10 minut. Pokud je v zelenině ještě voda, otevřete pokličku a vodu odpařte.

Poté nádivku zchlaďte a připravte těsto. V míse rozšlehejte vejce a smíchejte je s bramborami. Přidáme 75 g mouky a mokrýma rukama těsto rozdělíme na deset dílků.

Nyní si připravíme bramborové zrazy. Vytvarujeme placku, vložíme do ní náplň a přiklopíme. Vytvarujeme a namočíme do mouky, která nám zbyla.

Smažte je, dokud nezhnědnou. Přikryjte talíř papírovou utěrkou a položte na něj zrazy.

Bramborové zrazy s masem – recept

K přípravě je třeba vzít:

  • jeden kilogram brambor;
  • jedno vejce;
  • dvě polévkové lžíce mouky;
  • 400 g mletého vepřového a hovězího masa;
  • jedna cibule;
  • 140 gramů hub;
  • jedna mrkev;
  • dva stroužky česneku;
  • olej na smažení;
  • sůl a koření podle chuti.

Zrazy s masem není o nic složitější připravit než se zelím. Vezměte jakékoliv mleté maso, které máte rádi, a houby podle vlastního výběru.

Uvařte brambory, pak je slijte a rozmačkejte šťouchadlem. Bramborovou kaši nechte vychladnout bez pokličky, aby mohla unikat pára. Přebytečná vlhkost bude jen překážet.

Na pánvi s olejem smažte mleté maso asi pět minut. V této době očistěte cibuli a mrkev – první nakrájejte a druhou nastrouhejte. Přidejte je k mletému masu a smažte ještě několik minut.

Houby je třeba velmi jemně nakrájet a přidat na pánev. Vše společně asi 10 minut povařte, dochuťte a nechte vychladnout.

K bramborám přidáme vejce a mouku, promícháme. Uděláme z nich zrazy, do kterých vložíme nádivku. Smažíme je na oleji, dokud nejsou zlatavé.

Bramborové zrazy s masem se nejlépe podávají se zakysanou smetanovo-česnekovou omáčkou. Tu připravíme smícháním zakysané smetany, nasekaného česneku a nasekaných bylinek.

Houbové zrazy – recept

K přípravě tohoto pokrmu si vezmeme:

  • jeden kilogram brambor;
  • 350 gramů hub;
  • jedna cibule;
  • jeden stroužek česneku;
  • jedno vejce;
  • 80 gramů mouky;
  • koření podle chuti;
  • olej na smažení.

Oloupejte cibuli, česnek a houby. Měly by být nakrájené nadrobno. Cibuli osmažte do průhledna, přidejte česnek a trochu povařte, aby se uvolnila chuť. Přidejte houby, osolte a promíchejte.

Nádivku uvařte tak, že odpaříte přebytečnou tekutinu. Poté ji nechte vychladnout. Mezitím uvařte brambory a rozmačkejte je. Když vychladnou, přidejte vejce, koření a promíchejte.

Mouku prosejte a přidejte k bramborám, promíchejte.

Toto těsto vystačí na 12 zrazů, proto je jednodušší ho rozdělit najednou. Ruce si posypeme moukou a vytvarujeme houbové zrazy. Smažte je na oleji z obou stran dozlatova.

Dříve My prozradil, jak uvařit nejchutnější koláč s marmeládou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: