Můžete jíst naklíčené brambory: lékaři varovali před nepříjemnými následky

Naklíčené brambory nebo brambory se zelenými skvrnami obsahují vyšší množství přírodního toxinu.

Konzumace naklíčených brambor může být zdraví škodlivá / Ilustrace REUTERS

Brambory mohou být zdravou a chutnou součástí pestré stravy. Obsahují mnoho zdraví prospěšných látek a jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály. Měli byste si však dávat pozor na vzhled brambor, které skladujete, protože brambory, které naklíčily nebo mají zelené skvrny, obsahují vyšší množství přírodního toxinu, který může po konzumaci vyvolat nevolnost, píše EatingWell.

Certifikovaná odbornice na výživu Lauren Harris-Pincusová vysvětluje: „Brambory obsahují dva typy glykoalkaloidů, které jsou přírodními toxiny zvanými solanin a chakonin, a ačkoli tyto glykoalkaloidy obsahují všechny brambory, jejich koncentrace je nejvyšší v očkách, zelené slupce a vznikajících klíčcích.“

Zelený odstín je ve skutečnosti způsoben chlorofylem, který není toxický, ale jeho zelená barva je dobrým znamením, že koncentrace glykoalkaloidů je nadměrná a že byste měli bramboru zlikvidovat.

Podle doktora Andrewa Stolbacha, toxikologa a lékaře pohotovostní služby, mohou glykoalkaloidy v naklíčených bramborách způsobit dost nepříjemné příznaky.

„Glykoalkaloidy způsobují gastrointestinální potíže – křeče, průjem, nevolnost a zvracení,“ říká Stolbach. – „Teoreticky mohou způsobit nízký krevní tlak, horečku, neurologické příznaky a dokonce i smrt, ale to je velmi vzácné. Většina lidí pocítí pouze mírné gastrointestinální potíže.“

Zároveň se podle studie z roku 2024 publikované v časopise Journal of Experimental and Basic Medical Sciences vyskytlo několik vzácných případů úmrtí po konzumaci brambor. Příznaky se obvykle objeví během několika hodin, ale v některých případech to může trvat až jeden den. Otravu takto toxickými bramborami lze obvykle léčit doma.

Jak snížit toxicitu

Brambory se zelenými skvrnami nebo naklíčenými hlízami je nejlepší zlikvidovat. Můžete je však zkusit odstranit a pokračovat ve vaření se zbytkem brambor, i když odborníci na výživu upozorňují, že se to nedoporučuje.

„Tyto přírodní chemické látky se pražením, pečením, mikrovlnným ohřevem ani vařením neodstraní,“ říká Pillars. „Ořezáním klíčků a zelených slupek se expozice sníží, ale neodstraní.“

Brambory je nejlepší skladovat na chladném, tmavém a dobře větraném místě, například ve spíži nebo ve skříni. Vyhněte se vysokým teplotám a přímému slunečnímu záření, protože nadměrné vystavení světlu způsobuje tvorbu solaninu, který způsobuje zelenou barvu slupky.

Dříve profesionální zahradník řekl, zda můžete sázet brambory koupené v supermarketu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: