Denní konzumace zeleného čaje je považována za bezpečnou. Doporučuje se konzumovat až 8 šálků denně.
Zelený čaj je velmi zdravý / foto depositphotos.com
Zelený čaj obsahuje vysoké množství antioxidantů a bioaktivních látek, které mohou podporovat zdraví několika způsoby.
1. Přidané antioxidanty
Zelený čaj má vysokou koncentraci antioxidantů, které jsou zodpovědné za zdraví prospěšné účinky tohoto nápoje. Čaj je bohatý na antioxidanty zvané polyfenoly, přírodní sloučeniny, které snižují zánět, chrání před oxidačním stresem a zabraňují poškození buněk, píše Verywellhealth.
2. Ochrana kardiovaskulárního systému
Konzumace zeleného čaje může chránit před kardiovaskulárními chorobami a snižovat riziko infarktu a mrtvice. Přehled 31 studií ukázal, že zelený čaj je spojen s významným snížením celkového cholesterolu a „špatného“ cholesterolu.
Bylo prokázáno, že protizánětlivé sloučeniny zeleného čaje uvolňují cévy a snižují zánět cév.
Optimální množství denní konzumace zeleného čaje pro zdraví srdce není známo. Existují však důkazy, že pití 3-5 šálků zeleného čaje denně v kombinaci se zdravou stravou je spojeno se snížením rizika úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 41 %.
3. Zlepšení zdraví mozku
Zelený čaj příznivě ovlivňuje zdraví mozku tím, že zlepšuje náladu, snižuje stres a zlepšuje kognitivní funkce, chrání před zhoršováním kognitivních funkcí souvisejících s věkem a neurodegenerativními onemocněními.
Studie ukazují, že katechiny obsažené v zeleném čaji bojují proti volným radikálům, chrání neurony (mozkové buňky) před poškozením a oddalují nebo zabraňují odumírání těchto buněk. Katechiny mohou chránit před neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba, demence a Parkinsonova choroba.
Jedna studie zjistila, že pití zeleného čaje může snížit riziko poklesu kognitivních funkcí souvisejících s věkem o 64 % po zohlednění rizikových faktorů, které mohou ovlivňovat kognitivní funkce, jako je věk, životní styl a komorbidity.
4. Zlepšení metabolismu
Několik studií zkoumajících souvislost mezi konzumací zeleného čaje a hubnutím prokázalo, že kofein a katechiny obsažené v zeleném čaji mohou urychlit metabolismus a pomoci vám zhubnout.
5. Regulace hladiny cukru v krvi
Studie ukazují, že zelený čaj může chránit před cukrovkou 2. typu tím, že reguluje hladinu cukru v krvi a zlepšuje inzulinovou rezistenci.
6. Zlepšení zdraví ústní dutiny
Přehled účinků zeleného čaje na zdraví ústní dutiny dospěl k závěru, že polyfenoly obsažené v zeleném čaji hrají příznivou roli v prevenci onemocnění parodontu (dásní) a ústní dutiny. Předpokládá se, že antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti zeleného čaje a extraktu ze zeleného čaje zlepšují zdraví ústní dutiny.
7. Silnější kosti
Konzumace zeleného čaje může podporovat zdraví kostí tím, že snižuje úbytek kostní hmoty a zvyšuje hustotu kostí. Studie ukazují, že katechiny obsažené v zeleném čaji mohou mít pozitivní vliv na metabolismus kostí tím, že stimulují jejich tvorbu.
Nežádoucí účinky zeleného čaje
Denní konzumace zeleného čaje je považována za bezpečnou. Vzhledem k obsahu kofeinu se však doporučuje konzumovat maximálně 8 šálků denně.
Konzumace většího množství čaje, než je doporučeno, může způsobit nežádoucí účinky spojené s nadbytkem kofeinu, jako např:
- třes/úzkost
- nespavost
- bolesti hlavy
- závratě
- zrychlená srdeční frekvence
- dehydratace
- časté močení
Mezi nežádoucí účinky spojené s doplňky stravy s extraktem ze zeleného čaje patří:
- nevolnost
- zácpa
- žaludeční nevolnost
- vysoký krevní tlak
Další zprávy o zeleném čaji
Dříve My napsal, že jedna žena pila zelený čaj 30 dní v kuse a blahodárné účinky tohoto nápoje jí změnily život. Zkoušela pít zelený čaj jako hlavní zdroj kofeinu po dobu jednoho měsíce – ráno a po obědě – a vyprávěla o výsledcích každodenního „rituálu“.