Smaltované hrnce lze vyčistit bez větší námahy.
Jak vyčistit připálený hrnec – tipy / depositphotos.com
Většina hostesek používá v kuchyni právě smaltované hrnce. Jejich obliba je dána nízkou cenou, dobrým vzhledem a bezpečností pro člověka. Téměř každé jídlo uvařené v takové nádobě si zachová svou chuť, i když se připálí. Zjistěte, jak vyčistit připálený hrnec, pokud jste si jídlo přesto nepohlídali.
Jak vyčistit připálený smaltovaný hrnec – tipy a triky
I se zkušenou a pozornou hospodyní se stávají nešťastné absurdity – každý může zapomenout na mléko na sporáku, zapnout příliš vysokou teplotu při vaření marmelády nebo prostě něčím rozptýlen zapomenout na hrnec s jídlem na pracovním hořáku. Pak musíme tvrdě bojovat se sazemi a reflexivně je začneme stírat kartáčkem.
Tento způsob se předává z generace na generaci a ničí nervovou soustavu, manikúru i smalt. Proto by každá hospodyňka v moderním světě měla vědět, jak s co nejmenšími ztrátami vyčistit silně připálenou pánev. Nejlepší je obrátit se k „lidovým“ metodám.
Sůl
V případě silného znečištění pomáhá kopechechny obvyklý konzervant. Je třeba vzít 50 g kuchyňské soli, nasypat do hrnce, zalít dvěma sklenicemi horké vody, postavit na oheň. Roztok vařte 40 minut, poté vychlaďte a dno omyjte měkkou houbou. Není třeba nic třít – saze samy „odpadnou“ ze dna a stěn.
Ocet
Další možností čištění připálené pánve je použití bílého stolního octa. Je levný, určitě ho máte v kuchyňské skříňce a v malých dávkách nezaplní kuchyň pochybnou vůní. Vezměte si láhev této vytoužené tekutiny a polijte problematická místa se znečištěním. Nechte ji tři hodiny působit a poté nádobu umyjte měkkou houbičkou a prostředkem na mytí nádobí.
Aktivní uhlí
Některé prostředky mohou pomoci nejen vašemu zdraví, ale i kuchyňskému náčiní. Hrst tablet aktivního uhlí je třeba rozdrtit na prášek, nasypat vrstvu na místo se sazemi. Po 20 minutách ji zalijte půl sklenicí studené vody. Nechte působit půl hodiny a poté umyjte pánev mycím prostředkem jako obvykle.
Ovoce
Některé druhy ovoce vám pomohou zbavit se sazí, pokud nemáte v domě vůbec žádný z výše uvedených druhů nebo pokud nechcete tyto metody používat. Můžete vzít cibuli, kyselá jablka nebo hrušky, nakrájet je na plátky, kostičky – cokoli se vám líbí. Vložte je do hrnce, zalijte vodou a vařte 1 hodinu na mírném ohni. Obsah kyselin v potravinách v kombinaci s vysokou teplotou vody saze změkčí, budete je muset odstranit pouze houbičkou.
V případě, že se v kuchyni vyskytnou saze, je třeba je odstranit:
Coca-Cola
Dalším zajímavým způsobem, jak vyčistit připálenou smaltovanou pánev, je vyzbrojit se sklenicí oblíbené limonády. O univerzálnosti tohoto nápoje nemá smysl polemizovat – někteří lidé ho používají k určenému účelu, jiní zvládnou sodovkou vyčistit podlahu v bytě. Pokud je pánev připálená zevnitř, nalijte na připálené místo sklenici koly, nechte ji 30 minut působit a poté ji umyjte saponátem. Pro zvlášť „zanedbané“ případy je lepší nápoj půl hodiny vařit, pak vychladit a teprve poté nádobu umýt.