Ukázalo se, že borůvky mohou mít pozitivní vliv na střevní mikrobiom.
Borůvky jsou užitečné pro střeva, jejichž zdraví ovlivňuje stav celého organismu / depositphotos.com
Konzumace borůvek a dalších potravin bohatých na antioxidanty je jednoduchý a účinný způsob, jak si udržet zdraví. Borůvky jsou bohaté na polyfenoly, zejména antokyany, které jim dodávají zářivou barvu. Pro lidský organismus jsou důležité tím, že podporují zdraví srdce tím, že snižují oxidační stres a zánět.
Nedávná studie zjistila, že polyfenoly v borůvkách mohou mít také pozitivní vliv na střevní mikrobiom, který hraje zásadní roli v celkovém zdraví, píše EatingWell.
Výzkumníci zkoumali, jak může přidání borůvkového prášku do stravy ovlivnit střevní bakterie a krevní markery spojené se zdravím srdce u starších osob s nadváhou nebo obezitou.
Studie se zúčastnili muži a ženy starší 60 let, kteří nebyli příliš aktivní a měli nadváhu nebo dokonce mírnou obezitu. Účastníci museli mít také normální srdeční rytmus a krevní tlak pod 140/90 mmHg, nemuseli užívat žádné léky a neměli žádné nedávné onemocnění.
55 účastníků bylo rozděleno do dvou skupin6 , z nichž jedna skupina konzumovala dvakrát denně nápoj z borůvkového prášku a druhá skupina nápoj podobný placebu. Obě skupiny se také věnovaly fyzické aktivitě. Před zahájením studie prošli účastníci dvoutýdenním „vymývacím“ obdobím, během kterého nejedli hroznové víno, třešně ani jiné bobulovité ovoce s vysokým obsahem určitých živin. Každý účastník také nosil fitness tracker, který měřil jeho denní kroky, a počet kroků se postupně zvyšoval.
Co ukázala studie
Po 12 týdnech vědci zjistili, že lidé, kteří užívali placebo, měli výrazně nižší celkový cholesterol, LDL cholesterol (tzv. špatný cholesterol). Lidé, kteří užívali borůvkový prášek, měli nižší hladinu HDL („dobrého“ cholesterolu).
Uživatelé borůvkového prášku měli navíc zvýšený počet určitého druhu střevních bakterií Coriobacteriales incertae sedis, které pomáhají lépe vstřebávat prospěšné látky z borůvek. Zároveň toto nebylo pozorováno u těch, kteří borůvkový prášek nekonzumovali.
Výsledky studie naznačují, že přidání borůvek do jídelníčku je snadný způsob, jak zlepšit své zdraví. A jak se uvádí, nezáleží na tom, zda konzumujete čerstvé nebo mražené borůvky, přidáváte je do smoothies nebo si je sypete na ovesnou kaši.
Borůvky mají obzvlášť velký přínos pro starší lidi nebo pro ty, kteří chtějí kontrolovat hladinu cholesterolu nebo zlepšit svou střevní mikroflóru.
Navíc je prý tento zdravý produkt poměrně cenově dostupný. Konzumace většího množství borůvek se prý vejde do téměř každého jídelníčku.
Dříve My sdělil, že borůvky jsou produktem, který může pomoci uklidnit nervy. Tyto bobule jsou vhodné pro relaxaci a posílení imunitního systému.
„Borůvky jsou bohaté na antioxidanty, zejména antokyany, které pomáhají snižovat oxidační stres, což je faktor, který může přispívat ke vzniku úzkosti, a také podporují zdraví mozku a podporují duševní jasnost,“ vysvětlila odbornice na výživu Michelle Rutensteinová.