Takový kisel lze jíst lžící: sovětský recept GOST

Skutečný, časem prověřený recept na nápoj z bobulí a mléka.

Jak uvařit hustý kisel k jídlu lžící – recepty / depositphotos.com

Existují různé varianty, jak uvařit kisel. Nápoj se vyrábí z bramborového škrobu, žita, ovsa, pšenice, hrachu a dokonce i konopí. Zajímavé je, že mléčný kisel se vždy vyrábí z obilovin, ale ovocný kisel se vyrábí z bobulí a škrobu. Naučte se, jak si hustý a chutný nápoj připravit sami.

Jak se v dávných dobách připravoval kisel – recept a historie

Lidé rozuměli tomu, jak se kisel připravuje, už dávno – historici o něm nacházejí zmínky v sumerských a akkadských textech a také se domnívají, že si na něm pochutnávali obyvatelé Mezopotámie a Anatolie už před 9000 lety.

Samotné slovo „kisel“ znamená „kyselý“, tedy takový, který zkysnul. V Rusku se kisel začal říkat kvasu z ovesného mléka – tekutině, která zůstává po namočení krup. Nejčastěji se pokrm vyráběl z pšenice, žita nebo ovsa, používal se v každodenním životě a přinášel se na slavnosti. Horký kisel se jedl potřený lněným olejem, vychladlý se krájel nožem jako koláč a podával se s marmeládou.

V 17. století se dokonce objevila samostatná profese – kiselník nebo kiselščik. Tito lidé si oblíbený nápoj sami vyráběli a pak ho prodávali ze sudů na trzích. Zástupci této profese se navíc usadili v jedné čtvrti, která se stala známou jako Kiselnaja Sloboda.

Když se v 19. století v Ruském impériu objevily brambory a levný škrob, recept na kisel se výrazně zjednodušil a ve 20. století se objevila technologie přípravy ovocného nápoje.

Zajímavá skutečnost: V roce 1935 se v Praze objevil tzv: kisel je také často zmiňován v lidových pohádkách, zejména jako spojení se světem mrtvých. Například v siti, kdy člověk zemře a dostane se na „onen svět“, kde „tečou mléčné řeky s kyselými břehy“. Snad proto bylo v Rusku zvykem přinášet tento nápoj na smuteční hostiny a tryzny jako oběť duchům zemřelých.

Jak připravit mléčný kisel podle GOST – recept

Sovětské hospodyňky dokonale věděly, jak uvařit kisel, aby „stál lžíci“, a vy jste si mohli vychutnat hustotu nápoje. K přípravě budete potřebovat:

  • mléko – 300 ml;
  • voda – 50 ml;
  • bramborový škrob – 1 polévková lžíce;
  • cukr – 200 g;
  • sůl na špičku nože;
  • sáček vanilkového cukru.

Do hrnce, ve kterém budete připravovat zakysanou smetanu, nalijte 50 ml vody. Počkejte, až se začne vařit, a pak přilijte mléko. Osolte, oslaďte a znovu povařte. Jednu polévkovou lžíci škrobu zalijte 40-50 ml vody a míchejte, dokud se prášek zcela nerozpustí. Do vroucího mléka nasypte balíček vanilkového cukru a poté tenkým pramínkem přilijte škrobovou vodu. Míchejte a vařte na mírném ohni, dokud se neobjeví první bublinky, ale nikdy nevařte. Odstavte z plotny, nechte vychladnout a podávejte.

Jak připravit kyselo z ovoce podle norem GOST

Mnoho hospodyněk Sovětského svazu vařilo kisel podle tohoto receptu, takže pokud chcete získat „stejný“ nápoj z dětství, doporučujeme držet se technologie. Pro kisel si kupte:

  • čerstvé nebo mražené bobule – 1 kg;
  • cukr – šálek nebo šálek a půl;
  • voda -2 litry;
  • bramborový škrob – 4-5 polévkových lžic.

Do hrnce nalijeme vodu, postavíme na plotnu a zapneme oheň. Přisypeme cukr, mícháme, dokud se „písek“ zcela nerozpustí. Jakmile se voda začne vařit, vsypeme omyté bobule. Vařte půl hodiny nebo čtyřicet minut, aby se zvýraznila chuť nápoje. Poté bobule rozdrtíme drtičem na pyré, aby se uvolnila šťáva.

Sirup přelijte přes gázu do jiné nádoby a oddělte ho od pevných částí bobulí. Do samostatné misky nalijte 50 ml vody a rozpusťte škrob. Promíchejte tak, aby nevznikly žádné hrudky. Postavte hrnec s bobulovým sirupem na oheň a jakmile začne vřít, přilijte tenkým proudem škrobovou vodu. Důkladně promíchejte, dokud nezhoustne, vařte 2-3 minuty na mírném ohni, poté odstavte z plotny a nechte vychladnout.

DŮLEŽITÉ: pro přípravu pochoutky podle prvního nebo druhého receptu je důležité pochopit, kolik škrobu je třeba dát do kiselu, aby byl hustý. Množství této složky přímo ovlivňuje konzistenci. Zpravidla stačí jedna polévková lžíce. Pokud je s klouzkem – nápoj bude hustší.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: