Jak černý pepř ovlivňuje srdce: odborníci na výživu pojmenovali 4 překvapivé vlastnosti tohoto koření

Když denně konzumujeme černý pepř, nepřemýšlíme o tom, jak tím pomáháme svému zdraví.

Černý pepř má díky účinné látce piperinu pozitivní vliv na srdce / depositphotos.com, pixabay.com

O zdravotních přínosech černého pepře většinou nepřemýšlíme. Přitom vědecké studie ukazují, že toto koření je bohaté na antioxidanty a další sloučeniny, které jsou pro tělo nezbytné, píše Eatingwell.

Uvádí se, že jedna čajová lžička černého pepře obsahuje 13 % doporučené denní dávky manganu, minerálu, který se podílí na metabolismu, tvorbě kostí, imunitě a srážlivosti krve.

Publikace podrobně popisuje, jak černý pepř působí na lidský organismus.

1. Hladina cholesterolu se může zlepšit

Vědci zkoumali, jak účinná látka černého pepře, piperin, ovlivňuje zdraví srdce, uvedla registrovaná dietoložka Macy Dioulusová v rozhovoru pro Registered Dietitian.

Výzkumy ukazují, že piperin zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL) a snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL) a pomáhá bojovat proti procesům spojeným s aterosklerózou – hromaděním plaku v tepnách. Kromě toho může piperin zlepšovat průtok krve.

2. Může snižovat zánět

Piperin má silné protizánětlivé vlastnosti a může pomoci posílit protizánětlivé účinky jiných produktů. Studie ukazují, že zejména piperin snižuje zánět spojený s metabolickým syndromem, onemocněním jater, srdečními chorobami a neurozánětem, který hraje klíčovou roli při stárnutí mozku.

„Když se černý pepř kombinuje s kurkumou, zlepšuje vstřebávání kurkuminu, účinné látky v kurkumě, což potenciálně zvyšuje její protizánětlivé účinky,“ zdůraznil Dioulus.

3. Podporuje zdravou hladinu cukru v krvi

Studie na zvířatech ukazují, že piperin může podporovat zdravou hladinu cukru v krvi tím, že zlepšuje citlivost na inzulín a metabolismus glukózy.

Nedávná malá klinická studie se zabývala dospělými s nealkoholickým ztukovatěním jater, kteří užívali 5 miligramů piperinu denně po dobu 12 týdnů. Na rozdíl od těch, kteří užívali placebo, u nich došlo k významnému snížení hladiny cukru v krvi nalačno a inzulínové rezistence.

4. Může zlepšit trávení

Většina z nás si černý pepř sype na jídlo, aby zvýraznil jeho chuť, ale může také napomoci snadnějšímu trávení.

„Černý pepř může podpořit naše trávení tím, že stimuluje produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku a snižuje problémy, jako je nadýmání břicha a plynatost. Když jíte černý pepř, piperin aktivuje játra, slinivku břišní a trávicí enzymy v tenkém střevě, které rozkládají a asimilují živiny v potravě,“ říká odbornice na výživu pro zdraví střev Marcy Vaskeová.

Je konzumace černého pepře bezpečná pro každého

Pro většinu lidí je konzumace černého pepře v obvyklém malém množství bezpečná, pokud nejste alergičtí nebo netrpíte refluxem. Protože piperin může zvyšovat produkci kyseliny, někteří lidé s GERD si po konzumaci černého pepře stěžují na zvýšené příznaky.

„Pokud užíváte černý pepř ve formě doplňku stravy, je důležité poradit se s lékařem nebo lékárníkem, protože může docházet k interakci s některými léky,“ varoval Dioulus.

Již dříve My uvedl, proč je dobré jíst borůvky. Nedávná studie ukázala, že polyfenoly obsažené v tomto bobulovitém ovoci mohou mít pozitivní vliv i na střevní mikrobiom, který hraje zásadní roli v celkovém zdraví.

Odborníci uvedli, že přidání borůvek do jídelníčku je snadný způsob, jak zlepšit své zdraví. A nezáleží na tom, zda konzumujete čerstvé nebo mražené borůvky, přidáváte je do smoothies nebo si je sypete na ovesnou kaši.

Borůvky mají obzvlášť velký přínos pro starší lidi nebo pro ty, kteří chtějí kontrolovat hladinu cholesterolu nebo zlepšit svou střevní mikroflóru.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: