Toto vzdušné velikonoční pečivo se připravuje dlouho, ale je jednoduché.
Nejchutnější vlhké Velikonoce – recept / pexels, YouTube
Blíží se Velikonoce 2025, které se u náš krajan neobejdou bez měkkého voňavého pečiva. Na svátky je zvykem připravovat velikonoční s polevou na kynutém těstě. Pokud jste tento moučník nikdy nevařili, vlhký líný paskvil si zamilujete – recept je dostupný i pro začátečníky. Vzdušné, lehce vlhké těsto pod sladkou polevou si získá všechny příbuzné.
Nejchutnější mokré velikonoce bez hnětení
Ingredience:
- mouka – 380 g;
- sušené droždí – 7 g;
- máslo – 100 g;
- mléko – 150 g;
- vejce – 2 ks;
- cukr – 125 g;
- citron – 1 ks;
- sultánky – 150 g;
- ořechy, kandované ovoce podle chuti;
- špetka soli;
- špetka vanilinu.
Droždí musí být čerstvé – zkontrolujte datum spotřeby. Mléko uvedeme do pokojové teploty, smícháme s droždím, lžící cukru a dvěma lžícemi mouky. Opara rozmícháme na homogenní hmotu a postavíme na 10 minut na teplé místo.
Sultánky zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut kynout. Poté je osušte papírovou utěrkou a obalte v mouce. S moukou smíchejte také kandované ovoce, pokud je plánujete přidat. Z citronu odstraňte vrchní kůru pomocí jemného struhadla.
Rozpusťte máslo. Nechte ho vychladnout, dokud není sotva teplé. Vmíchejte vejce, cukr, sůl a vanilin. Přilijte drožďovou pastu. Vše promíchejte dohladka a přidejte citronovou kůru. Poté přisypeme prosátou mouku. Těsto míchejte, dokud není husté jako zakysaná smetana.
Těsto přikryjte utěrkou a dejte ho na 2 hodiny na teplé místo. Během této doby by se mělo zvětšit 2krát. Do těsta vmíchejte sultánky a kandované ovoce. Hněťte rukama, dokud se náplň rovnoměrně nerozloží.
Formy na pečení naplňte do jedné třetiny. Přikryjeme utěrkou a necháme opět 1,5 hodiny kynout, během této doby těsto vykyne do středu forem. Velikonoce pečeme bez hnětení asi 30-35 minut při 170 °C. Připravenost zkontrolujte párátkem. Pokud je těsto uvnitř syrové a vrchní část je zhnědlá, přikryjte ho fólií.
Zatímco hotové výrobky chladnou, připravte si velikonoční polevu. Naneste ji na již vychladlé pečivo a posypte ozdobami podle chuti. Vlhké Velikonoce připravené podle tohoto receptu rychle ztuhnou, proto je vhodné výrobky co nejdříve sníst.