Recept, který znala každá sovětská hospodyňka: legendární dort Mishka

Dort Mishka, známý také jako Olympijský medvěd nebo Medvěd na severu, byl oblíbený nejen v Sovětském svazu – pochutnáváme si na něm dodnes.

Dort „Medvěd“ jako v SSSR / freepik.com

Oblíbený a chutný dezert ze sovětských dob – dort „Miška“. SSSR byl proslulý věčným nedostatkem všeho a všeho, ale sovětské hospodyňky dokázaly vařit i „z ničeho“ a v důsledku takových experimentů se objevila kulinářská mistrovská díla, která jsou dodnes oblíbená.

Dort „Medvěd“ – recept ze SSSR

Dort „Míša“ jako za mého dětství – je to vlastně dort ze zakysané smetany. Dorty ze zakysané smetany, jejichž součástí je kakao, a zakysané smetany.

Na těsto budete potřebovat (výpočet pro formu 21 cm, výška 6,5 cm):

  • 350 g nízkotučné zakysané smetany (10-15 %);
  • 150 g cukru*;
  • 100 g (0,5 balíčku) másla;
  • 5 g jedlé sody;
  • 30 g kakaa;
  • 560 g mouky.

*Množství cukru lze v případě potřeby zvýšit.

Na krém:

  • 1 litr zakysané smetany;
  • 150 g cukru* + 10 g vanilkového cukru.

*Množství cukru může být větší.

Na těsto je třeba smíchat zakysanou smetanu a cukr, přidat máslo. Vše smíchejte. Dáme jedlou sodu (není nutné hasit jedlou sodu, protože v receptu je zakysaná smetana – je kyselá).

Hmotu rozdělíme na 2 stejné díly, do prvního přidáme 310 g mouky, do druhého prosejeme kakao, přidáme 280 g mouky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být pružné a dobře se rozvalovat, takže v případě potřeby můžete přidat ještě trochu mouky.

Z prvního a druhého dílu těsta vyválíme placky o průměru 22 cm – měly by být 3 bílé a 3 čokoládové. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 8-10 minut. Ještě horké těsto ořízněte na průměr formy (21 cm).

Na krém smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem, cukr nechte rozpustit.

Sestavení dortu: Vyložte střídavě čokoládový a bílý dort, měly by být potřené krémem. Hotový dort potřete krémem a posypte drobenkou ze zbylých dortů. Vložte do chladničky alespoň na 6 hodin.

V případě potřeby můžete mezi dorty vytvořit vrstvu z lesních plodů nebo ovoce.

Dort „Medvěd“ s pusinkami a ořechy

Další oblíbená varianta tohoto dezertu, ale již modernější – dort „Medvěd“ s pusinkami. Připravuje se z pískového těsta a pusinky s ořechy působí jako další vrstva.

Na těsto budete potřebovat (na stejnou formu jako v prvním receptu):

  • 340 g mouky;
  • 4 žloutky;
  • 150 g (3/4 balíčku) másla;
  • 0,5 lžičky jedlé sody;
  • 1 lžíce zakysané smetany;
  • citronová kůra;
  • špetka soli.

Na pusinky (meringue):

  • 140-150 g cukru;
  • 100 g vlašských ořechů;
  • 4 bílkoviny.

Pro krém:

  • 230 g másla (82 %);
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka.

Na polevu:

  • 50 ml smetany (33 % tuku);
  • 150 g čokolády.

Prosejeme mouku, nastrouháme máslo a obalíme ho v mouce. Promícháme, přidáme jedlou sodu, citronovou kůru, promícháme. Přidáme žloutky, zakysanou smetanu, špetku soli, opět promícháme.

Uhněteme těsto, shrneme ho do hrudky, vložíme do sáčku a dáme na půl hodiny do lednice. Poté těsto rozdělíme na čtyři díly, vytvoříme kouli a vyválíme z ní placky o průměru formy.

Na pusinky vyšleháme bílky mixérem do tuhých špiček a postupně přidáváme cukr. Přidejte nasekané ořechy, jemně promíchejte a dejte do lednice.

Část pusinek naneseme na těsto a rozetřeme na koláč. Pečeme 10 (maximálně 15) minut při 180 °C. Nechte vychladnout, stejným způsobem upečte i ostatní koláče.

Na krém vyšlehejte máslo a postupně přidávejte kondenzované mléko. Sestavte dort, vyložte koláče a překryjte je krémem.

Na polevu smíchejte smetanu a čokoládu a za stálého míchání zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte polevu vychladnout a přelijte dort.

Podle potřeby dozdobte bobulemi nebo ovocem.

Již dříve jsme vám prozradili, jak připravit další čokoládový dort oblíbený v Sovětském svazu, „Kučeravý Vasja“, známý také jako „Pincher“.

Možná vás budou zajímat také novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: