Dort Mishka, známý také jako Olympijský medvěd nebo Medvěd na severu, byl oblíbený nejen v Sovětském svazu – pochutnáváme si na něm dodnes.
Dort „Medvěd“ jako v SSSR / freepik.com
Oblíbený a chutný dezert ze sovětských dob – dort „Miška“. SSSR byl proslulý věčným nedostatkem všeho a všeho, ale sovětské hospodyňky dokázaly vařit i „z ničeho“ a v důsledku takových experimentů se objevila kulinářská mistrovská díla, která jsou dodnes oblíbená.
Dort „Medvěd“ – recept ze SSSR
Dort „Míša“ jako za mého dětství – je to vlastně dort ze zakysané smetany. Dorty ze zakysané smetany, jejichž součástí je kakao, a zakysané smetany.
Na těsto budete potřebovat (výpočet pro formu 21 cm, výška 6,5 cm):
- 350 g nízkotučné zakysané smetany (10-15 %);
- 150 g cukru*;
- 100 g (0,5 balíčku) másla;
- 5 g jedlé sody;
- 30 g kakaa;
- 560 g mouky.
*Množství cukru lze v případě potřeby zvýšit.
Na krém:
- 1 litr zakysané smetany;
- 150 g cukru* + 10 g vanilkového cukru.
*Množství cukru může být větší.
Na těsto je třeba smíchat zakysanou smetanu a cukr, přidat máslo. Vše smíchejte. Dáme jedlou sodu (není nutné hasit jedlou sodu, protože v receptu je zakysaná smetana – je kyselá).
Hmotu rozdělíme na 2 stejné díly, do prvního přidáme 310 g mouky, do druhého prosejeme kakao, přidáme 280 g mouky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být pružné a dobře se rozvalovat, takže v případě potřeby můžete přidat ještě trochu mouky.
Z prvního a druhého dílu těsta vyválíme placky o průměru 22 cm – měly by být 3 bílé a 3 čokoládové. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 8-10 minut. Ještě horké těsto ořízněte na průměr formy (21 cm).
Na krém smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem, cukr nechte rozpustit.
Sestavení dortu: Vyložte střídavě čokoládový a bílý dort, měly by být potřené krémem. Hotový dort potřete krémem a posypte drobenkou ze zbylých dortů. Vložte do chladničky alespoň na 6 hodin.
V případě potřeby můžete mezi dorty vytvořit vrstvu z lesních plodů nebo ovoce.
Dort „Medvěd“ s pusinkami a ořechy
Další oblíbená varianta tohoto dezertu, ale již modernější – dort „Medvěd“ s pusinkami. Připravuje se z pískového těsta a pusinky s ořechy působí jako další vrstva.
Na těsto budete potřebovat (na stejnou formu jako v prvním receptu):
- 340 g mouky;
- 4 žloutky;
- 150 g (3/4 balíčku) másla;
- 0,5 lžičky jedlé sody;
- 1 lžíce zakysané smetany;
- citronová kůra;
- špetka soli.
Na pusinky (meringue):
- 140-150 g cukru;
- 100 g vlašských ořechů;
- 4 bílkoviny.
Pro krém:
- 230 g másla (82 %);
- 1 plechovka kondenzovaného mléka.
Na polevu:
- 50 ml smetany (33 % tuku);
- 150 g čokolády.
Prosejeme mouku, nastrouháme máslo a obalíme ho v mouce. Promícháme, přidáme jedlou sodu, citronovou kůru, promícháme. Přidáme žloutky, zakysanou smetanu, špetku soli, opět promícháme.
Uhněteme těsto, shrneme ho do hrudky, vložíme do sáčku a dáme na půl hodiny do lednice. Poté těsto rozdělíme na čtyři díly, vytvoříme kouli a vyválíme z ní placky o průměru formy.
Na pusinky vyšleháme bílky mixérem do tuhých špiček a postupně přidáváme cukr. Přidejte nasekané ořechy, jemně promíchejte a dejte do lednice.
Část pusinek naneseme na těsto a rozetřeme na koláč. Pečeme 10 (maximálně 15) minut při 180 °C. Nechte vychladnout, stejným způsobem upečte i ostatní koláče.
Na krém vyšlehejte máslo a postupně přidávejte kondenzované mléko. Sestavte dort, vyložte koláče a překryjte je krémem.
Na polevu smíchejte smetanu a čokoládu a za stálého míchání zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte polevu vychladnout a přelijte dort.
Podle potřeby dozdobte bobulemi nebo ovocem.
Již dříve jsme vám prozradili, jak připravit další čokoládový dort oblíbený v Sovětském svazu, „Kučeravý Vasja“, známý také jako „Pincher“.