Co nejvíce zvyšuje hladinu cholesterolu: odborníci na výživu jmenovali nejnebezpečnější produkt

Když je hladina cholesterolu příliš vysoká, může se v tepnách hromadit plak, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

Odborníci na výživu radí přehodnotit seznam produktů, které dáváte do sendvičů / foto depositphotos.com

Cholesterol je životně důležitý pro trávení, tvorbu hormonů a syntézu vitaminu D. Pokud je však jeho hladina příliš vysoká, může se v tepnách začít hromadit plak, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Ačkoli věk a genetiku nelze ovlivnit, dodržování zdravé stravy a aktivního životního stylu může umožnit částečnou kontrolu hladiny cholesterolu. Odborníci na výživu proto doporučují vzdát se zpracovaného masa, píše Eatingwell.

Upozorňuje se, že zpracované maso nejsou jen párky v rohlíku a klobásy, ale také krůtí maso, šunka a rostbíf, které si koupíte, a ne sami uvaříte.

Zpracované maso má vysoký obsah nasycených tuků

Zpracované maso má vysoký obsah nasycených tuků. A potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků jsou nebezpečné, protože zvyšují hladinu cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (špatný cholesterol). To zdůrazňuje registrovaná dietoložka Carly Hartová.

I zpracované maso s nižším obsahem tuku, jako je krůtí slanina nebo libové kusy masa, obsahuje nasycené tuky, jen o něco méně, upozornila odbornice na výživu a magistryně výživy Veronica Rouse.

Zpracované maso negativně ovlivňuje střevní mikrobiom

Složení střevního mikrobiomu má zásadní význam pro téměř všechny složky vašeho těla, včetně hladiny cholesterolu. Studie ukazují, že konzumace masa, zejména zpracovaného, může snížit rozmanitost střevních bakterií.

Přitom je známo, že rozmanitý mikrobiom hraje klíčovou roli v regulaci vstřebávání a vylučování cholesterolu. Vyvážený mikrobiom také pomáhá snižovat chronický zánět, který je hlavní příčinou srdečních onemocnění.

Zpracované maso má vysoký obsah sodíku

Zpracované maso obvykle obsahuje výrazně více sodíku než maso nezpracované. Například 100gramová porce pečených krůtích prsou obsahuje 99 miligramů sodíku, zatímco stejná porce lahůdkového krůtího masa obsahuje až 810 mg sodíku.

Výrobci přidávají sodík do masa, aby prodloužili jeho trvanlivost.

„Strava s vysokým obsahem sodíku může zvýšit riziko vzniku vysokého krevního tlaku, což ztěžuje práci srdce a negativně ovlivňuje celkové zdraví kardiovaskulárního systému,“ poznamenal Hart.

Další způsoby snižování cholesterolu

Jezte hodně vlákniny. Vláknina se váže na molekuly cholesterolu a brání jejich vstřebávání do krevního oběhu, řekl Hart. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří ovoce, zelenina, celozrnné výrobky apod.

Příjem dostatečné množství omega-3. Omega-3 mastné kyseliny jsou „dobrým“ typem tuku, který může pomoci snížit zánět, jenž následně způsobuje vysokou hladinu cholesterolu. Mezi potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny patří tučné ryby (např. losos), ořechy, avokádo a lněná semínka.

Vyberte si zdravější bílkoviny. Občasný hot dog nebo sendvič s lahůdkovým masem vašemu srdci neublíží, ale neměl by být na vašem každodenním stole. Místo toho Rose doporučuje jíst libové, nezpracované rostlinné nebo živočišné bílkoviny, jako je kuřecí maso, ryby nebo cizrnová kaše.

Dříve My vyprávěl, jak černý pepř ovlivňuje srdce. Vědecké výzkumy ukazují, že toto koření je bohaté na antioxidanty a další sloučeniny, které jsou pro tělo nezbytné. Konkrétně jedna čajová lžička černého pepře obsahuje 13 % doporučené denní dávky manganu, minerálu, který se podílí na metabolismu, tvorbě kostí, imunitě a srážlivosti krve.

Černý pepř také zlepšuje hladinu cholesterolu, snižuje záněty a udržuje normální hladinu cukru v krvi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: