Ovoce obsahuje mnoho živin včetně kyseliny listové, vlákniny, mědi, vitaminu K, draslíku a vitaminu B5.
Avokádo může být chutným doplňkem salátů, sendvičů, polévek a dokonce i dezertů / foto depositphotos.com
Avokádo obsahuje mnoho živin včetně kyseliny listové, mědi, vitaminu K, draslíku a vitaminu B5. Má také vysoký obsah mononenasycených a polynenasycených tuků a vlákniny.
Very Well Health zjistil, že pokud budete jíst avokádo každý den.
Snižuje zánět
Studie prokázala, že konzumace avokáda snižuje hladinu C-reaktivního proteinu (CRP), což je ukazatel celkového zánětu v těle. Vysoká hladina CRP může indikovat onemocnění, jako je např:
- některé druhy rakoviny;
- srdeční choroby;
- infekce;
- pankreatitida;
- revmatoidní artritida.
Zlepšuje zdraví srdce
Studie prokázaly, že avokádo má mírný vliv na snižování hladiny „špatného“ cholesterolu, známého jako LDL (low-density lipoprotein) cholesterol.
Jiné studie prokázaly, že nahrazení části denního příjmu sacharidů celým nebo polovinou avokáda zlepšilo několik ukazatelů kardiovaskulárního zánětu, včetně:
- průtok krve;
- celkový cholesterol;
- celkové triglyceridy.
Zlepšuje kognitivní výkonnost
Denní konzumace avokáda je spojena se zvýšenou hladinou luteinu v krvi, což souvisí s:
- kognitivní flexibilitou;
- zlepšení zraku;
- celkové kognitivní zdraví;
- vizuální paměť.
Zlepšuje střevní mikrobiom
Studie prokázala, že konzumace přibližně jednoho celého středně velkého avokáda denně zlepšuje střevní mikrobiom. Konzumace avokáda také vede ke zvýšené produkci jednořetězcových mastných kyselin, které mohou pomáhat regulovat důležité neurotransmitery měnící náladu.
Výživová hodnota avokáda
- kalorií – 80;
- bílkoviny – 1 gram (g);
- sacharidy – 4 g;
- vláknina – 3,4 g;
- nasycené tuky – 1 g;
- draslík – 254 miligramů (mg);
- vitamin B5 – 0,73 mg;
- foláty – 44,5 mikrogramů (mcg);
- měď – 85 mikrogramů;
- vitamin K – 10,5 mcg.
Avokádo je obzvláště bohaté na mononenasycenou mastnou kyselinu známou jako kyselina olejová, která se často vyskytuje v olivách a podle vědců snižuje rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění u dospělých.
Avokádo je také vynikajícím zdrojem prebiotické a rozpustné vlákniny. Bylo prokázáno, že prebiotická vláknina podporuje trávení, zlepšuje imunitní a kognitivní funkce a dokonce snižuje hladinu cholesterolu.
Kdo by avokádo neměl jíst
Studie nezjistily prakticky žádná rizika spojená s konzumací avokáda. Je však třeba mít na paměti několik věcí. Nedoporučuje se konzumovat avokádo, pokud jste na něj alergičtí, alergičtí na pyl břízy nebo alergičtí na latex.
Avokádo a další potraviny s vysokým obsahem draslíku se nedoporučují osobám s diagnostikovaným onemocněním ledvin.
Dříve My psal, jak uchovat avokádo čerstvé až 30 dní.