Podle odborníků je důležité, aby sýr obsahoval málo sodíku a hodně vápníku.
Mezi různými druhy sýrů jsou i takové, které jsou užitečné při hypertenzi / : depositphotos.com
Vysoký krevní tlak signalizuje, že je třeba pečlivěji vybírat, co jíte. Zejména byste měli snížit množství sodíku a zvýšit množství vápníku v potravinách. A právě v tom vám může pomoci sýr. Ačkoli má pověst tučného a nepříliš výživného sýra, konzumace některých druhů sýrů s mírou může mít ve skutečnosti pozitivní vliv na váš krevní tlak, píše Eatingwell.
Jak se uvádí, výzkumy potvrzují, že při umírněné konzumaci může sýr snížit riziko hypertenze. Je to zejména díky vysokému obsahu vápníku, který může snižovat systolický i diastolický krevní tlak. Ke snížení krevního tlaku může přispět také hořčík a fosfor obsažené v mléčných výrobcích.
Je však důležité vědět, jaký druh sýra zvolit pro kontrolu krevního tlaku. Odborníci na výživu jmenovali čtyři nejlepší druhy.
1. Švýcarský sýr
Tento sýr je známý svými dírami, které vznikají v důsledku tvorby bublinek oxidu uhličitého během procesu fermentace.
„Švýcarský sýr má nejnižší obsah sodíku – 54 mg na unci…… Je to přírodní sýr s nízkým obsahem sodíku,“ vysvětluje registrovaná dietoložka Lauren Trahanová.
Publikace upřesnila, že potravina má nízký obsah sodíku, pokud obsahuje méně než 140 mg na porci (porce sýra je unce, tedy 28,3 g).
Porce švýcarského sýra obsahuje 252 mg vápníku. Pro srovnání, doporučený příjem vápníku je 1300 mg denně.
2. Sýr mozzarella
Kuličky čerstvé mozzarelly, která se skladuje ve vodě, mají 85 mg sodíku na unci sýra. Odborníci na výživu ji doporučují používat na domácí pizzu spolu s velkým množstvím čerstvé zeleniny.
3. Kozí sýr
Krémový sýr chevre, tedy kozí sýr, je jednou z nejlepších možností, pokud chcete kontrolovat svůj krevní tlak.
Tento výrobek s obsahem 118 mg sodíku a 85 mg vápníku na unci je vhodný k namazání na krekry s nízkým obsahem sodíku nebo jej lze kombinovat s ovocem či zeleninou, uvedla registrovaná dietoložka Susie Polgreen.
4. Sýr ricotta
Polgreen i Trahan se shodují, že ricotta je jedním z nejzdravějších druhů sýra. Půl šálku tohoto výrobku obsahuje 135 mg sodíku a 289 mg vápníku.
Tento sýr s krémovou konzistencí doporučují odborníci na výživu přidávat do těstovin.
To, že děláte významné změny pro snížení krevního tlaku, neznamená, že sýr je z jídelníčku vyřazen. Ve skutečnosti může být dokonce skvělým doplňkem vašeho jídelníčku díky obsahu vápníku, který může pomoci udržet krevní tlak pod kontrolou. Dbejte však na to, abyste si vybírali takové, které obsahují méně sodíku.
Již dříve vám My prozradil, co nejvíce zvyšuje hladinu cholesterolu. Podle odborníků na výživu není možné ovlivnit věk a genetiku, ale dodržování zdravé stravy a aktivního životního stylu vám může umožnit částečnou kontrolu hladiny cholesterolu. Proto radí vzdát se zpracovaného masa.
Tento výrobek je nebezpečný, protože má vysoký obsah nasycených tuků a sodíku a negativně ovlivňuje střevní mikrobiom. Odborníci na výživu doporučují nahradit zpracované maso nezpracovanými bílkovinami rostlinného nebo živočišného původu, jako je kuřecí maso, ryby nebo cizrnová kaše.