Odborník na dlouhověkost prozradil, jaké potraviny jíst denně, aby se váš jídelníček přiblížil jídelníčku dlouhověkých lidí, kteří se mohou dožít až 100 let.
Lidé, kteří se dožívají 100 let, jedí 10 stejných potravin / : pixabay, My
Co se píše v materiálu:
- Co jíst, abychom se dožili vysokého věku
- Jaké potraviny jedí dlouhověcí lidé
Odborník na dlouhověkost doporučuje jíst každý den alespoň tři druhy potravin, které přispívají k delšímu životu. Jeho doporučení vycházejí ze stravy lidí žijících v tzv. modrých zónách – oblastech s nejnižším výskytem chronických onemocnění a nejvyšší průměrnou délkou života.
My zjistil, co jedí nejdéle žijící lidé.
Pokud vás zajímají další tipy na dlouhověkost, doporučujeme náš materiál: Unikátní tajemství dlouhověkosti: Co jíst a pít, abyste se dožili 100 let.
Jaké potraviny prodlužují život – co jíst, abychom se dožili vysokého věku
Mezi pět klasických modrých zón patří: Okinawa (Japonsko), Sardinie (Itálie), poloostrov Nicoya (Kostarika), Ikarie (Řecko) a Loma Linda (Kalifornie, USA).
Navzdory rozdílům ve stravě mezi těmito regiony vědci zjistili společné rysy, které pravděpodobně přispívají k dlouhověkosti. Jsou to především potraviny bohaté na vlákninu a živiny: rostlinné potraviny, luštěniny a zdravé tuky. Obyvatelé těchto zón zároveň téměř nekonzumují cukr a zpracované potraviny.
V úryvku z kuchařské knihy Kuchyně modrých zón autor Dan Buettner nastínil zásady výživy, které podle výzkumů pomáhají lidem žít nejdéle, uvádí Mirror.
‚Žádný ze stoletých lidí z Modrých zón, které jsem kdy potkal, se nesnažil dožít 100 let,‘ řekl. „Nikdo si v padesáti neřekl: ‚Víte co, dám se na tuhle dietu dlouhověkosti a budu žít dalších padesát let! Nepočítají kalorie, neberou vitamíny, neváží gramy bílkovin a ani nečtou etikety. Neomezují příjem potravy – ve skutečnosti všechno oslavují jídlem,“ řekl.
Mezi jeho doporučeními byl i seznam deseti takzvaných „super modrých potravin“. Dan doporučil jíst alespoň tři z nich denně, abyste zajistili tělu dostatek plnohodnotných potravin:
- Fazole – všechny druhy: černé, pinto, garbanzo, hrách s černýma očima, čočka.
- Zelenina – špenát, kapusta, mangold, červená řepa, fenykl a fenyklové výhonky
- Sladké brambory
- Ořechy – všechny druhy: mandle, arašídy, vlašské ořechy, kešu, slunečnicová semínka, para ořechy.
- Olivový olej – nejlépe zelený, nejprve lisovaný za studena; vyplatí se kupovat malé množství, protože rychle ztrácí své vlastnosti.
- Oves – nejlépe pomalu vařený oves nebo irský oves
- Ječmen – jako kaše, polévka nebo mletý do chleba
- Ovoce – jakékoli ovoce
- Zelený nebo bylinkový čaj
- Kurkuma – jako koření nebo jako základ čaje
„Zjištění jsou výsledkem dlouhodobé, statisticky a vědecky podložené studie. Chtěli jsme získat informace, které nebudou pouze anekdotické nebo založené na rozhovorech, návštěvách v kuchyni nebo společných jídlech s jednotlivými stoletými lidmi. Analyzovali jsme více než 150 stravovacích studií provedených v modrých zónách v průběhu minulého století a poté jsme je shrnuli, abychom získali globální průměr toho, co dlouhověcí lidé skutečně jedli. Zde uvádíme několik doporučení, kterými se můžete řídit, abyste se stravovali jako oni a dožili se 100 let,“ shrnul.
The Daily Mirror
Daily Mirror je britský celostátní deník bulvárního formátu, který je prvním představitelem bulvární žurnalistiky.
Noviny založil Alfred Harmsworth 2. listopadu 1903. Daily Mirror byl původně koncipován jako noviny pro ženy, vydávané ženami, a měl být „odrazem života žen“. To však nemělo úspěch, a tak se Harmsworth rozhodl, že noviny budou pestřejší a budou se zabývat širším spektrem témat, uvádí Wikipedie.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.