Jak zkontrolovat, zda jsou vejce čerstvá – jak zkontrolovat, zda jsou vejce živá či nikoliv.
Proč se vejce nepotopí ve vodě / Koláž: My, foto: Pixabay/stevepb, Pexels/Klaus Nielsen
Důležité:
- Jak zjistit čerstvost vajec
- Testování vajec vodou
- Zkouška vejce na světlo
Slepičí vejce patří k nejoblíbenějším produktům a není divu, protože z nich lze připravit spoustu pokrmů.
Důležitou otázkou však je, jak zjistit čerstvost vajec. Tomu se věnuje článek Mya.
Jak zjistit čerstvost vajec
U čerstvého vejce je žloutek pevný a vystouplý, obklopený pevným bílkem, který si zachovává svůj tvar.
Pokud je žloutek rozmazaný a bílek se na povrchu roztéká, je to známka toho, že vejce již není čerstvé a mělo by se co nejdříve použít při vaření.
/ Infografika: My
Testování vajíčka vodou
Postup:
- Vejce ponořte do sklenice nebo nádoby s vodou;
- Velmi čerstvé vejce zůstane ležet vodorovně na dně;
- Pokud je vejce zvednuté nebo pod úhlem, je již snesené, ale lze ho ještě použít, např. natvrdo;
- Pokud vejce plave, znamená to, že se uvnitř vytvořil plyn – je zkažené a nepoužitelné.
Co znamená, když vejce stojí ve vodě vzpřímeně
Když vejce neleží, ale stojí ve vodě vzpřímeně, je to signál, že se blíží konec doby trvanlivosti. Taková vejce je nejlepší použít co nejdříve – na smažení, omelety nebo zapékání.
Proč je uvnitř vejce slyšet „kvákání“?
Pokud zatřesete vajíčkem v blízkosti ucha a uslyšíte bublání nebo skřípavé zvuky, znamená to, že uvnitř je již volný prostor a struktura se začala měnit. Čerstvé vejce by nemělo vydávat žádné zvuky – je zcela „tiché“.
Kontrola vejce na světlo
Postup:
- Osvětlete vejce lampou nebo baterkou;
- Obsah čerstvého vejce musí být stejnoměrný a čirý, bez skvrn, zákalů nebo sraženin;
- Pokud je viditelné ztmavnutí, rozmazané okraje nebo cizí těleso, je vejce pravděpodobně zkažené.
Další novinky:
Zajímavá fakta o vejcích
Nejčastěji se konzumují slepičí vejce. Lidé však mohou konzumovat jakákoli ptačí vejce. Existuje praxe konzumace vajec některých plazů (např. želv).
Navzdory nutriční hodnotě vajec může být jejich konzumace zdraví škodlivá kvůli možnosti nákazy salmonelou nebo alergií na vaječný bílek.
Bílá vejce jsou stejně zdravá jako hnědá. Barva skořápky je pouze genetický znak a nemá žádný vliv na nutriční hodnotu, chuť nebo čerstvost.
Nejlepším místem pro vejce je chladnička. Bakterie salmonely se při teplotách nižších než 6 °C nemnoží.
Vejce vydrží déle, pokud je položíte špičkou dolů. Je to proto, že na tupém konci je vzduchová bublina, která může obsahovat bakterie, takže existuje možnost, že se při jejich otočení dostanou do vejce.
Vejce by se neměla skladovat společně se silně zapáchajícími potravinami. Díky své pórovité skořápce mohou snadno absorbovat cizí příchutě.
Cholesterol obsažený ve vejcích není nebezpečný. Lecitin, který je hojně obsažen ve vaječných žloutcích, pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu a zabraňuje tak vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.