Odborníci vysvětlili, proč chuť vajec závisí nejen na barvě.
Na čem závisí barva vajec / Koláž: My, foto depositphotos.com
Klíč:
- Má barva vajec vliv na jejich kvalitu
- Proč jsou hnědá vejce dražší než bílá
Přestože jsou vejce zdravou a cenově dostupnou potravinou, mnoho lidí se ptá, zda je rozdíl mezi hnědými a bílými vejci. Publikace MarthaStewart vysvětlila, zda má jeden typ vajec více zdravotních výhod a jak může barva skořápky ovlivnit náš výběr, píše My.
Vysvětlila také, proč jsou ve vejci dva žloutky a zda je můžeme jíst.
Jaký je rozdíl mezi hnědými a bílými vejci?
Barva vaječné skořápky je dána genetikou plemene slepic. V závislosti na genech mohou slepice snášet vejce s různou barvou skořápky. Například slepice plemene Araucana snášejí vejce modrozelené barvy, protože mají speciální gen.
Zatímco slepice rhodeislandské červené snášejí většinou hnědá vejce, protože mají dědičné vlastnosti. Ostatní plemena slepic, která tyto genetické vlastnosti nemají, snášejí bílá vejce.
Je třeba poznamenat, že barva skořápky nezávisí na podmínkách, ve kterých jsou slepice chovány, ale je výsledkem jejich genetiky. Proto je tento aspekt pouze přirozenou vlastností.
Jak dlouho vařit vejce / Infografika: My
Z hlediska výživové hodnoty na barvě skořápky nezáleží. Hnědá i bílá vejce obsahují stejné množství bílkovin, vitaminů a živin, pokud mají slepice podobné podmínky ustájení a výživy.
Barva skořápky tedy nemá vliv na zdravotní prospěšnost, ani nemění chuť či kuchyňské vlastnosti vajec. Případné rozdíly v chuti jsou nejčastěji způsobeny tím, čím jsou slepice krmeny a jak jsou chovány.
Další zajímavé zprávy:
Co víme o Martě Stewartové
Na stránkách MarthaStewart.com najdete osvědčené recepty, projekty pro kutily, nápady na zahradničení, tipy pro snadnou zábavu a nejrůznější kosmetické rady. Zakladatelka Martha Stewart pomáhá čtenářům, aby všechny aspekty každodenního života byly o něco jednodušší a krásnější.
Pokud se objeví chyba, zvýrazněte požadovaný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.