Třešně jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, díky nimž mají pozitivní vliv na zdraví.
Třešně jsou přirozeným zdrojem melatoninu, který reguluje spánek / depositphotos.com
Třešně nejenže dodávají sezónním pokrmům barvu a chuť, ale jsou také poměrně prospěšné pro zdraví. Jak tento produkt působí na organismus a jak ho nejlépe konzumovat, portálu MarthaStewart sdělili registrovaní dietologové.
Třešně a višně patří mezi peckoviny, stejně jako broskve, švestky. Spojuje je to, že plody mají nejedlé pecky. Existují dvě hlavní odrůdy třešní: sladké a trpké, známé také jako kyselé.
Publikace uvádí, že konzumace třešní má pro organismus mnoho pozitivních účinků.
1. Podporuje spánkový režim
Třešně, zejména višně, jsou přirozeným zdrojem melatoninu, říká registrovaná dietoložka Daniela Novotneyová. Melatonin je hormon, který reguluje spánkový režim a pomáhá vám v noci usnout.
Bylo zjištěno, že třešňová šťáva zlepšuje „délku a kvalitu spánku, zejména u těch, kteří bojují s nespavostí,“ říká registrovaná dietoložka Amy Cohnová.
2. Snižuje riziko onemocnění
Třešně jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, látek, které bojují proti zánětům a oxidačnímu stresu v těle. Právě dlouhodobý zánět a oxidační stres mohou poškozovat zdravé buňky a zvyšovat riziko chronických onemocnění. Podle Novotného jsou hlavními antioxidanty v třešních antokyany a vitamin C.
3. Zlepšuje trávení
Díky vysokému obsahu vlákniny jsou třešně považovány za jednu z nejlepších potravin pro trávení.
Podle Novotného je vláknina užitečná pro regulaci vyprazdňování, což pomáhá předcházet zácpě. Podporuje také zdravý mikrobiom, který je klíčovou součástí zdravého trávení.
4. Prospěšné pro vaše srdce
Další výhodou třešní je jejich pozitivní vliv na srdce. Podle Novotneyho vláknina v ovoci snižuje hladinu LDL („špatného“) cholesterolu v krvi. LDL zvyšuje riziko srdečních onemocnění tím, že blokuje cévy a brání správnému průtoku krve, proto je důležité ho kontrolovat.
Antioxidanty obsažené v třešních snižují riziko srdečních onemocnění tím, že omezují zánět a oxidační stres.
5. Podporuje funkci imunitního systému
Konzumace třešní prospěje vašemu imunitnímu systému. Podle Kohna je to díky vitaminu C, silnému antioxidantu, který chrání vaše buňky a udržuje vaše tělo zdravé. Vitamin C je také nezbytný pro tvorbu bílých krvinek, které se podílejí na boji proti infekcím, poznamenal Novotney.
Jak sbírat třešně
Kvalitní třešně jsou na dotek mírně měkké a mají barvu od jasně červené až po tmavě červenou, jak vysvětluje Kirin Baldwin, šéfkuchařka a cukrářská instruktorka na Institutu kulinářského vzdělávání v New Yorku. Podle něj je důležité dávat si pozor na hnědé skvrny nebo poškozenou slupku na plodech, což může znamenat, že jsou třešně zvětralé.
Jak jíst třešně
Pro dosažení maximálního přínosu pro zdraví je nejlepší jíst třešně jednotlivě. Ke svačině jsou vhodné sladké odrůdy. Kyselé třešně lze použít jako přísadu do pokrmů.
Sladké i kyselé třešně se dobře hodí k mléčným složkám, ořechům a dalšímu letnímu ovoci, například broskvím.
Třešně se často přidávají do sladkostí, ale ne výhradně.
„Višně se dobře hodí k masu, sýrům a koření ve slaných pokrmech,“ řekl nám Baldwin. Mohou se také přidávat ke kachně nebo zvěřině, protože jejich kyselost vyrovnává celkovou chuť pokrmu.
Ve sladkých pokrmech, jako jsou koláče, tvarohové koláče, třešně vyvažují chuť. Úspěšně se kombinují také s hořkou čokoládou.
Třešně jsou oblíbenou přísadou do džemů a marmelád. Takové pokrmy lze podávat s jogurtem, zmrzlinou, tvarohem, ovesnými vločkami.
Dříve My uvedl, proč je užitečné jíst borůvky. Vědci zkoumali, že toto bobulovité ovoce je bohaté na polyfenoly, zejména antokyany, které mu dodávají jasnou barvu. Ty jsou pro lidský organismus důležité, protože podporují zdraví srdce tím, že snižují oxidační stres a zánět.
Nedávná studie ukázala, že polyfenoly v borůvkách mohou mít také pozitivní vliv na střevní mikrobiom, který hraje zásadní roli v celkovém zdraví.
Přidání borůvek do jídelníčku je snadný způsob, jak zlepšit své zdraví. A odborníci na výživu nás ujišťují, že nezáleží na tom, zda konzumujete čerstvé nebo mražené borůvky, přidáváte je do smoothies nebo si je sypete na ovesnou kaši.