Velmi chutný velikonoční krém na smetaně: aromatický, sladký a dlouho zatuchlý.

Tento zázračný recept je tak úspěšný, že teď už budete Velikonoce péct jen podle něj.

Custard Easter recipe / koláž My, snímek obrazovky YouTube

Na Velikonoce 2025 budete dlouho vzpomínat, pokud budete mít na stole neuvěřitelné pudinkové Velikonoce. Chutný, jemný, mírně tučný – jakmile tento úžasný dezert jednou ochutnáte, nebudete ho chtít dělat jinak. Postup přípravy je přístupný i začátečníkům. Hotové pudinkové Velikonoce se rozplývají v ústech a dlouho neztuhnou.

Jak připravit nejchutnější pudinkové Velikonoce

Tento recept na Velikonoce je asi na 6-8 velkých kousků. Pokud chcete udělat menší porci, snižte množství ingrediencí na polovinu.

Budete potřebovat:

  • krém 30% – 250 ml;
  • mouka – 1850 g;
  • droždí – 100 g;
  • voda – 180 ml;
  • vejce – 12 malých nebo 10 velkých vajec;
  • cukr – 450 g;
  • máslo – 350 g;
  • sultánky – 100 g;
  • citron – 1 ks;
  • kandované ovoce podle chuti;
  • vanilin – 0,5 lžičky.

Smetanu lze nahradit běžným nebo odstředěným mlékem. Čím tučnější nápoj, tím lepší. Vejce vyndejte z lednice předem.

Na krémový základ svařte smetanu nebo mléko. Přidejte 100 g mouky a promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přikryjte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Zatímco várka chladne, můžete připravit oparu. Ve vodě rozpustíme droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Nechte na teplém místě 15 minut kynout, aby se aktivovalo. Poté smíchejte pudinkový základ s drožďovým základem. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.

Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkou do nadýchané bílé pěny. Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Přidejte ho do vaječné směsi stejně jako oparu a pudink.

Poté do těsta postupně zapracujte mouku. Nepřidávejte ji všechnu najednou – možná jí budete potřebovat méně. Pokud ho přidáte příliš mnoho, velikonoční koláče se „ucpou“. Měkké, homogenní těsto důkladně hněťte alespoň 25 minut. Přikryjte nádobu utěrkou a nechte 1,5-2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto prohněteme rukama. Přidáme sultánky, kůru z jednoho citronu a případně kandované ovoce. Rozetřete na papírové formičky do jedné třetiny výšky. Poté je opět přikryjeme utěrkou a necháme 1,5 hodiny na teplém místě. Těsto by mělo vykynout do středu formy nebo výše.

Kynuté velikonoční těsto pečeme asi 60-80 minut při 180°. Připravenost zkontrolujte dřevěnou špejlí. Pokud je moučník uvnitř syrový a na povrchu zhnědlý, přikryjte ho fólií.

Zatímco výrobky chladnou, připravte velikonoční polevu. Poté ozdobte podle své chuti.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: