Podle vědců se při žvýkání žvýkačky uvolňuje 200-250 mikroplastů do slin.
Žvýkačky obsahují ve svém složení mikroplasty, zjistili vědci / foto depositphotos.com
Žvýkačky, dokonce i ty s označením „přírodní“, mohou ve slinách uvolňovat stovky, nebo dokonce tisíce částí mikroplastů. Dokazuje to studie provedená na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, píše FoxNews.
„Každý den používáme plasty – lahve, nádoby, obaly. Časem se rozpadá na mikročástice, které pouhým okem nevidíme. Právě to jsou mikroplasty,“ vysvětlil Sanjay Mohanty, docent stavebního a environmentálního inženýrství.
Podotýká se, že vědci testovali 10 značek žvýkaček dostupných na trhu – pět syntetických a pět přírodních. Jejich názvy nebyly zveřejněny.
Mohanty vysvětlil, že žvýkačka se stává žvýkací díky polymeru v jejím složení podobnému plastu. Podle vědce přírodní žvýkačka používá polymer rostlinného původu, který většina spotřebitelů považuje za bezpečnější. Vědci však zjistili, že i taková žvýkačka obsahuje mikroplasty.
„Žvýkačky jsou velmi důležité pro zdraví lidí, kteří mají rádi žvýkačky:
„Původně jsme předpokládali, že přírodní žvýkačky budou bez plastů, ale ukázalo se, že to byl omyl,“ řekla doktorandka Lisa Lowe, která se na studii také podílela.
Všechny testované žvýkačky obsahovaly stejné polymery: polyolefiny, polyethylentereftalát, polyakrylamid a polystyren.
Účastníci studie žvýkali po 7 kusech od každé značky. Každý vzorek byl žvýkán po dobu 4 minut a poté byly odebrány sliny k testování.
Výsledky ukázaly, že jeden gram žvýkačky obsahoval v průměru 100 mikroplastů. Během jednoho žvýkání se do slin uvolnilo 200-250 mikroplastů.
Mohanty vysvětlil, že plasty se používají teprve 50-70 let, takže zatím nelze přesně říci, jak ovlivňují zdraví.
„Co mikroplasty způsobují, je třeba teprve zjistit. I když už bylo prokázáno, že se v lidském těle hromadí,“ poznamenal vědec.
Mluvčí Národní asociace cukrářů ve Washingtonu však vysvětlil, že bezpečnost potravin je pro cukrářské společnosti, které používají pouze přísady schválené FDA, prioritou č. 1.
„Autoři této malé pilotní studie ve své tiskové zprávě ochotně přiznávají, že není důvod k obavám. Žvýkačky jsou bezpečné, stejně jako tomu bylo posledních 100 let,“ vysvětlil.
Jak již dříve informoval My, čaj může být užitečnější než obyčejná voda. Čaj totiž při vaření odstraňuje z vody nečistoty těžkých kovů. Vyplývá to ze studie Severozápadní univerzity v Illinois.
Bylo zjištěno, že čajový sáček louhovaný v jednom šálku vody po dobu tří až pěti minut může z této vody odstranit přibližně 15 % olova. Podle vědců listy během procesu louhování absorbují těžké kovy, jako je olovo a kadmium.