Existuje několik způsobů, jak vyrobit polevu na velikonoční dort, která bude opravdu dobře držet.
Jak snadné je udělat oko pro paski / koláž: My, foto: screencap
Naučíte se:
- Co můžete namazat na horní část paseky
- Jak připravit želatinovou polevu na paštiku
- Jak vyrobit bílkovou polevu na velikonoční koláč
Jedním z důležitých prvků paštiky je poleva. Nejčastěji se připravuje z bílku a cukru, ale taková ozdoba se při nesprávné přípravě snadno rozpadne. Přesto však existuje řada možností, jak polevu snadno připravit tak, aby se nelepila na ruce a nedrobila se.
My vám poví o dvou variantách, z čeho udělat polevu na paštiky.
1. Želatinová poleva
Autorka kanálu YouTube „Lilia Zvit“ vyprávěla, jak připravuje želatinovou polevu. Podle hostitelky se taková poleva nelepí na ruce, nedrolí se při krájení a neopadává z paštik.
Složení: 1:
- Rychle rozpustná želatina – 10 g,
- voda – 20 ml,
- cukr – 200 g,
- voda – 50 ml
Želatinu zalijte studenou vodou, promíchejte a nechte 10 minut bobtnat. Do hrnce nasypeme cukr a vodu. Zapněte plotýnku, aby se sirup uvařil a cukr se rozpustil.
Není nutné vařit dlouho. Jakmile zjistíte, že se cukr rozpustil, sundejte hrnec z plotny. Poté do horkého sirupu přidejte nabobtnalou želatinu a dobře promíchejte.
„Želatina by se měla zcela rozpustit a rozpustit v sirupu. Šlehejte několik minut, dokud hmota nezačne houstnout a nestane se tak stabilní a svěží. Poleva velmi rychle tuhne, takže je třeba vše udělat rychle. Pokud jste ale nestihli namazat paškál, zbyla vám ještě glazura a vychladla, stačí ji ohřát na vodní lázni. Hotové vychladlé paštiky potíráme teplou glazurou,“ uvedla autorka videa.
Po potření paski glazurou je můžeme ozdobit podle libosti.
Autorka uvádí, že toto množství glazury stačí na ozdobení 5-6 poměrně velkých pašků.
Podívejte se na video o tom, jak snadno se želatinová poleva připravuje:
2 – Proteinová poleva
Poměrně oblíbená je také proteinová poleva. Blogerka Tatiana Chizhovich nám poradí, jak ji připravit.
Ingredience na proteinovou polevu:
- cukr – 150 g
- voda – 40 g
- bílkoviny – 55 g (to je asi z 1,5-2 vajec)
Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou. Vše společně postavíme na oheň a sirup uvaříme. Od začátku varu sirup vařte 7 minut na mírném ohni.
V samostatné nádobě vyšlehejte vychladlé bílky. Šlehejte je, dokud nezesvětlají a nezvětší svůj objem, do hustých špiček. Do vyšlehaných bílků postupně přilévejte sirup a pokračujte ve šlehání dalších 5-7 minut. Bílková směs by měla být trochu hustá a lesklá.
Polevu je třeba použít ihned, protože rychle tuhne. Vychladlé velikonoční koláče potřete polevou pomocí lžíce.
Podle autora videa by toto množství polevy mělo vystačit na 5 středně velkých velikonočních koláčů. Zaschnutí glazury by mělo trvat asi hodinu.
Autorka také poznamenala, že aby se glazura dobře povedla a ztuhla, měli byste dodržovat tato pravidla: neměnit poměry v receptu a nanášet glazuru v tenké vrstvě.
Podívejte se na video, jak vyrobit bílkovou polevu:
Co je to paska
Paska je velikonoční pečivo v jihoruské, ukrajinské a běloruské kuchyni. Ve středním Rusku a na severu je hlavní název „kulič“ a paštika je pokrm z tvarohu ve tvaru zkrácené pyramidy.
Paška je jedním z nejstarších symbolů Kristova vzkříšení. Je podobná artosu, zvláštnímu kulatému vysokému chlebu s obrazem kříže a trnové koruny. Artos v chrámu znamená oběť za lidi – samotného Krista. Velikonoční pokrm odráží víru křesťanů v neviditelnou přítomnost vzkříšeného Pána při jejich slavnostním jídle.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.