Legendární dort, který zbožňovali všichni školáci, si snadno zopakujete doma.
Jak se dělaly školní koláče v SSSR / koláž My, screenshot YouTube
Křehký „školní“ koláč s marmeládou zná každý, kdo chodil do školy před rokem 2010. Tyto pochoutky se vždy o přestávce velmi rychle vykoupily. Kombinaci křehkého pískového těsta a sladké marmelády si školáci pamatovali do konce života.
Tento legendární dezert si můžete zopakovat i doma. Recept zvládne každý, protože pískové těsto je považováno za nejjednodušší ze všech. A nemusíte ani připravovat náplň – stačí otevřít sklenici oblíbené marmelády.
Písečný „školní“ koláč s marmeládou
Moučník lze připravit i bez fondánu – v takovém případě se část těsta rozemele mixérem nebo mlýnkem na maso a navrch se jednoduše posype drobenkou. Prozradíme vám, jak připravit dort z křehkého těsta s marmeládou a polevou.
Ingredience na koláč:
- mouka – 400 g;
- máslo – 200 g;
- cukr – 170 g;
- vejce – 2 ks;
- jedlá soda – 1 lžička;
- džem nebo marmeláda – 150 g.
Ingredience na fondán:
- voda – 3 stolní litry;
- cukr – 200 g;
- citronová šťáva – 1 lžička;
- kakaový prášek – 1 lžička.
Máslo vyndejte z lednice předem, aby se rozpustilo a změklo. Vyšleháme ho s cukrem do nadýchané a homogenní hmoty. Přidejte vejce a znovu promíchejte. Přisypeme prosátou mouku a jedlou sodu. Vyhněteme měkké, homogenní těsto, které se nelepí na ruce. Možná budete potřebovat více nebo méně mouky. Těsto rozdělte na dvě stejné části. Každou zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech vyložte pergamenem na pečení a rozválejte na něm první kus těsta. Na několika místech propíchejte vidličkou a pečte 15 minut. Totéž proveďte s druhou polovinou těsta. Sestavte „školní“ koláč – křehké těsto potřete marmeládou a přiklopte druhým koláčem.
Zatímco dezert chladne, připravte fondán. V malém hrnci svařte vodu a cukr. Po uvedení do varu vařte 5 minut. Přidejte citronovou šťávu a vařte další 2 minuty. Poté postavte hrnec se sirupem do studené vody a zchlaďte ho asi na 40 stupňů – sirup by měl být horký, ale ne opařený. Šlehejte mixérem 5-7 minut, dokud nezbělá. Z celkové směsi odeberte 2 lžíce fondánu a smíchejte je s kakaem.
Hotové dorty ozdobte bílým fondánem a dozdobte čokoládovým fondánem. Polevu necháme zaschnout, nakrájíme na porce a podáváme k čaji.