Školní dort jako z dětství: jednoduchý recept na křehké potěšení

Legendární dort, který zbožňovali všichni školáci, si snadno zopakujete doma.

Jak se dělaly školní koláče v SSSR / koláž My, screenshot YouTube

Křehký „školní“ koláč s marmeládou zná každý, kdo chodil do školy před rokem 2010. Tyto pochoutky se vždy o přestávce velmi rychle vykoupily. Kombinaci křehkého pískového těsta a sladké marmelády si školáci pamatovali do konce života.

Tento legendární dezert si můžete zopakovat i doma. Recept zvládne každý, protože pískové těsto je považováno za nejjednodušší ze všech. A nemusíte ani připravovat náplň – stačí otevřít sklenici oblíbené marmelády.

Písečný „školní“ koláč s marmeládou

Moučník lze připravit i bez fondánu – v takovém případě se část těsta rozemele mixérem nebo mlýnkem na maso a navrch se jednoduše posype drobenkou. Prozradíme vám, jak připravit dort z křehkého těsta s marmeládou a polevou.

Ingredience na koláč:

  • mouka – 400 g;
  • máslo – 200 g;
  • cukr – 170 g;
  • vejce – 2 ks;
  • jedlá soda – 1 lžička;
  • džem nebo marmeláda – 150 g.

Ingredience na fondán:

  • voda – 3 stolní litry;
  • cukr – 200 g;
  • citronová šťáva – 1 lžička;
  • kakaový prášek – 1 lžička.

Máslo vyndejte z lednice předem, aby se rozpustilo a změklo. Vyšleháme ho s cukrem do nadýchané a homogenní hmoty. Přidejte vejce a znovu promíchejte. Přisypeme prosátou mouku a jedlou sodu. Vyhněteme měkké, homogenní těsto, které se nelepí na ruce. Možná budete potřebovat více nebo méně mouky. Těsto rozdělte na dvě stejné části. Každou zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Plech vyložte pergamenem na pečení a rozválejte na něm první kus těsta. Na několika místech propíchejte vidličkou a pečte 15 minut. Totéž proveďte s druhou polovinou těsta. Sestavte „školní“ koláč – křehké těsto potřete marmeládou a přiklopte druhým koláčem.

Zatímco dezert chladne, připravte fondán. V malém hrnci svařte vodu a cukr. Po uvedení do varu vařte 5 minut. Přidejte citronovou šťávu a vařte další 2 minuty. Poté postavte hrnec se sirupem do studené vody a zchlaďte ho asi na 40 stupňů – sirup by měl být horký, ale ne opařený. Šlehejte mixérem 5-7 minut, dokud nezbělá. Z celkové směsi odeberte 2 lžíce fondánu a smíchejte je s kakaem.

Hotové dorty ozdobte bílým fondánem a dozdobte čokoládovým fondánem. Polevu necháme zaschnout, nakrájíme na porce a podáváme k čaji.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: