Jedná se o velmi chutné a neobvyklé Velikonoce, které není těžké zopakovat doma.
Tvarohové Velikonoce – recept v troubě i bez něj / depositphotos.com
Tvarohové Velikonoce ukrajinské hospodyňky už dlouho připravují stejně často jako kulichy z bábovkového těsta. Vyjde křehký, chutný a jednoduše se rozplývá v ústech.
Dnes se podíváme na to, jak připravit rychle upečené tvarohové Velikonoce, zapečené v troubě a ochucené „třemi čokoládami“.
Snadné tvarohové Velikonoce – recept
Toto je nejjednodušší a nejzákladnější verze tohoto tradičního pokrmu. Velikonoce – jejichž recept popisujeme – se připravují velmi rychle a nepotřebují troubu. Je k němu potřeba vzít:
- jeden kilogram tvarohu;
- 125 gramů zakysané smetany;
- 100 gramů másla;
- sklenice cukru;
- sultánky a kandované ovoce;
- sáček vanilkového cukru;
- ozdobné posypky.
Kandované ovoce a sultánky zalijte vroucí vodou a nechte chvíli stát. Pokud je tvaroh zrnitý, je třeba ho rozšlehat mixérem na kaši. Přidáme do ní všechny ingredience kromě sušeného ovoce a poté – rozmixujeme. Sultánky a kandované ovoce vyklopíme do síta, a když z nich odteče všechna voda, položíme je na papírovou utěrku, abychom odstranili zbylou vlhkost.
Připravte si velikonoční formu. Obraťte ji a vyložte ji plátnem. Okraje by měly viset až na dno formy. Do „těsta“ vmíchejte sultánky a kandované ovoce. Vše přendejte do formy. Přikryjte ji gázou a navrch dejte lis.
Nechte přes noc v chladničce. Poté ji vyjměte, odvažte gázu, přikryjte ji miskou a opatrně ji otočte. Poté vyjměte formu a opatrně odstraňte gázu. V této fázi můžete přejít ke zdobení výrobku podle svých představ.
Další Velikonoce budou vyžadovat více úsilí, protože budeme muset připravit tři různé vrstvy najednou, ale námaha se vyplatí.
Tři čokolády na tvarohové Velikonoce
Jedná se o zajímavou variantu Velikonoc s velmi bohatou čokoládovou příchutí, která je ideální pro ty, kteří mají chuť na sladké. Můžete si ji vychutnat s šálkem kávy nebo čaje během teplého velikonočního rána.
Postup přípravy: Vychutnejte si čokoládové bonbóny, které se dají připravit v lednici:
- 600 gramů tvarohu;
- dva žloutky;
- 100 gramů cukru;
- jedna čajová lžička vanilkového cukru;
- 50 mililitrů mléka;
- 100 gramů másla;
- 30 gramů bílé čokolády;
- 50 gramů mléčné čokolády;
- 60 gramů hořké čokolády.
Tvaroh rozšlehejte mixérem. Žloutky vyšleháme s vanilkou a cukrem do běla. Do této tekutiny nalijeme mléko a ve vodní lázni ho svaříme. Zahříváme, dokud směs nezhoustne. Nezapomeňte míchat, aby se směs nesrazila a aby se směs mléka a vajec nerozvařila. Jak poznáte, že je směs hotová: přejeďte stěrkou po povrchu – pokud po ní nezůstane ani stopa, je směs dostatečně hustá.
Směs vyjměte z lázně a vmíchejte máslo. Přidejte tvaroh a přiveďte k homogenní konzistenci.
Nyní přejdeme k rozpouštění čokolády. Každý druh zahříváme zvlášť. Naše „těsto“ by mělo být rozděleno na tři různě velké části, protože máme různé množství čokolády. Připravíme si vrstvy: do té nejmenší musíme nalít bílou čokoládu a do té největší černou.
Formu vyložíme sýrovou utěrkou. Vrstvy rozložíme takto: bílá, mléčná a černá. Poté vyrovnejte základnu, zakryjte ji gázou a přitlačte závažím.
Velikonoce necháme přes noc v chladu a ráno je opatrně obrátíme na talíř a vyndáme. Můžeme ji ozdobit podle vlastní fantazie.
Jako poslední zbývá tvarohová Velikonoce v troubě. Je zcela odlišná od předchozích dvou a bude se podobat té tradiční.
Tvarohové Velikonoce v troubě – recept krok za krokem
Tyto tvarohové Velikonoce se připravují v troubě s moukou. Bude mít kynuté těsto, které zajistí svěží a měkkou strukturu pečení. Na přípravu si vezměte:
- 200 gramů tvarohu;
- dvě vejce;
- 200 mililitrů mléka;
- 50 gramů másla;
- dvě lžičky sušeného droždí;
- 150 gramů cukru;
- 0,5 čajové lžičky soli;
- 550 gramů mouky;
- 100 gramů sultánek.
Na přípravu polevy je třeba si připravit hrnek (200 g) moučkového cukru, dva bílky z vajec a lžíci citronové šťávy.
Mléko mírně zahřejeme a vlijeme do něj droždí. Sultánky zalijeme vroucí vodou a necháme je chvíli stát.
Smícháme vejce, rozpuštěné máslo, cukr, sůl a tvaroh. Přilijeme také mléko a promícháme.
Sultánky osušte papírovými utěrkami a prosejte mouku. Sušené ovoce přidáme do tvarohové směsi a po částech vmícháme mouku. Jakmile jde těsto těžko míchat lžící, přendejte ho na pracovní plochu a uhněťte těsto.
1:
Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu a půl kynout na teplém místě. Pak ho prohněťte a nechte znovu vykynout. Bude to trvat asi 40 minut. Vykynuté těsto rozdělte na díly. Vymažte velikonoční formy rostlinným olejem a přeneste do nich těsto. Nechte je vykynout a pečte 20 minut při 180 stupních.
Vyklopte velikonoční pečivo a nechte je vychladnout. Nyní si připravte polevu. Vyšlehejte bílky a po částech přidávejte moučkový cukr. Jako poslední přidáme citronovou šťávu. Pečivo namočte do polevy i s vršky a ozdobte posypkou. Zapečené tvarohové Velikonoce jsou hotové.