Z čeho vyrobit polevu na velikonoční pečivo: nelepí se, nepraská a snadno se vyrábí.

Krásnou a neobvyklou polevu na velikonoční koláče můžete vyrobit nejen z bílků a cukru.

Velikonoční glazura / depositphotos.com

Velikonoční pečivo se tradičně přijímá ke zdobení polevou, posypem nebo ořechy. Někdo dává přednost klasice a někdo rád vyzkouší něco nového. Prozradíme vám, jak připravit klasickou velikonoční bílkovou polevu i polevu na bázi čokolády a marshmallow a co do ní můžete přidat, aby se nelepila a nedrolila.

Cukrová poleva na Velikonoce

Příprava polevy nevyžaduje žádnou zvláštní zručnost – pokud dodržíte všechna pravidla, je její příprava poměrně snadná. Nejjednodušší je bílá cukrová poleva.

Považuje se za klasiku, používá se ke zdobení nejen velikonočního pečiva, ale i perníčků nebo sušenek.

Budete potřebovat:

  • 220 g moučkového cukru;
  • 1 bílek;
  • 0,5 lžičky citronové šťávy.

Bílky a citronovou šťávu smícháme a po částech přidáváme moučkový cukr. Šlehejte, dokud se poleva „nelepí“ na metlu (tj. neměla by téct). Je důležité používat ke šlehání čistou a suchou (!) mísu.

Pokud je poleva příliš hustá, zřeďte ji citronovou šťávou.

Velikonoční poleva s želatinou

Velikonoční poleva se želatinou je velmi oblíbená, protože se nedrolí a nelepí. Proto mnoho hostitelek zdobí velikonoční pečivo touto polevou.

Budete potřebovat: 1:

  • 200 g cukru;
  • 75 ml vody;
  • 5 g želatiny + 25 ml vody;
  • 30 ml citronové šťávy.

Želatinu zalijte vodou v poměru 1:5 nebo 1:6, nechte nabobtnat. Smíchejte cukr s vodou a zahřívejte na plotně, dokud se cukr nerozpustí. Nechte mírně vychladnout a za stálého míchání přidejte želatinu – želatina by se měla zcela rozpustit. Šlehejte při nízkých otáčkách a poté otáčky zvyšte. Když se objeví pěna, přidáme citronovou šťávu a šleháme do zhoustnutí. Takto připravená poleva by měla ihned pokrýt paštiky, protože rychle tuhne. Hotové pečivo by se mělo nechat několik hodin odležet, aby poleva dobře ztuhla.

Čím můžete koláče nahoře potřít kromě klasické polevy? Pokud chcete své blízké náhle překvapit nebo vyzkoušet neobvyklý recept, doporučujeme vyzkoušet čokoládovou polevu nebo marshmallow polevu.

Bílá čokoládová poleva

Je jemná a měkká na chuť a poměrně snadná na přípravu. Skvěle se hodí jako doplněk k ořechovému zdobení.

Budete potřebovat:

  • 200 g bílé čokolády;
  • 50 ml smetany (33 % tuku);
  • 50 g másla.

V podstatě půjde o ganache, kterou cukráři obvykle používají k plnění makronek a výrobě dalších dezertů. Čokoládu musíte rozpustit ve vodní lázni (můžete ji dát do mikrovlnné trouby, ale pulzním způsobem, po 10 sekundách), postupně přilévat horkou smetanu, míchat. Vložte máslo a znovu promíchejte. Ozdobte velikonoční pokrm.

Po vychladnutí ganache zhoustne.

Marshmallow poleva

To je možnost pro líné, protože výroba polevy je snadná – stačí koupit hotový marshmallow a krém. Ukazuje se, že je podobná želatinové polevě.

Budete potřebovat:

  • 1,5 balení marshmallows (to je asi 120 g);
  • 80 ml smetany (20 % tuku).

Smíchejte marshmallow a smetanu v hrnci s těžkým dnem, postavte na mírný oheň a za stálého míchání rozpusťte. Pokud je směs velmi lepivá, přidejte více smetany a míchejte – chcete, aby poleva tekla, ale nebyla řídká. Velikonoční koláčky potřete v jedné vrstvě, nechte zaschnout a znovu potřete. Ihned ozdobte.

Připomeňme si, že dříve jsme si řekli, jak barvit vajíčka v cibulových slupkách a dalších bezpečných barvivech.

Možná vás budou zajímat také novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: