Jak barvit vejce octem: návod krok za krokem a užitečné tipy

Barvení vajec je snadné a jednoduché, pokud znáte všechny důležité nce.

Je užitečné vědět, kolik octa je třeba přidat při barvení vajec / freepik.com, My

Tento týden budou naši občané slavit velký svátek – 20. dubna budou Velikonoce 2025. Při této příležitosti budou věřící péct velikonoční a barvit vajíčka.

V této souvislosti je důležité vědět, jak barvit vajíčka barvivem a jaké tipy mohou tento proces usnadnit.

Jak uvařit a obarvit vajíčka na Velikonoce – tipy

Především je důležité si uvědomit, že před vařením je třeba vejce předem vyndat. Aby nepraskla, měla by mít pokojovou teplotu. Lepší je vařit je asi 10-12 minut.

Před natíráním nezapomeňte vajíčka omýt v mýdlové vodě. Povrch můžete také otřít alkoholem, aby se barva rovnoměrněji nanesla.

Další důležitý aspekt se týká toho, jak lépe barvit vejce za tepla nebo za studena. Pokud používáte kupované barvy, je lepší nečekat, až vychladnou – barva bude sytější a samotné barvení bude rychlejší.

Přitom pigmentace samotných vajec nic moc neovlivňuje. Má smysl na to dávat pozor, pokud výrobce doporučuje vzít konkrétně hnědá nebo bílá.

Kolik octa použít na barvení velikonočních vajíček

Kyselina je potřebná k tomu, aby skořápka dobře přijala barvu a ta zůstala pevně na svém místě. Jak ředit vodu s octem na barvení vajec:

  • Vezměte jeden šálek vody;
  • přidejte lžíci octa (9 %);
  • vmíchejte barvivo;
  • ponořte vejce na několik minut do tekutiny.

Poté je vhodné skořápku otřít vatovým kotoučem namočeným v rostlinném oleji. Tím mu dodáte další lesk.

Můžete také zkusit použít přírodní barviva. Uvažujme o tom na příkladu, jak získat zelenou barvu vajec. K tomuto účelu poslouží špenát, zelený čaj, kopřivy a další zelené rostliny.

Vařte rostliny tak, aby dobře zabarvily vodu. Pak přidejte trochu octa a do odvaru vložte vejce. V této vodě je vařte 10-15 minut. Můžete je také nechat v tekutině jen tak louhovat, dokud nezískáte požadovaný odstín.

Mezi přírodní barviva, která stojí za zmínku, patří kurkuma, mrkev, cibulové slupky, červené zelí a červená cibule. Tím výčet nekončí a můžete stále hledat nové kombinace.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: