Je bezpečné vařit na olivovém oleji: odborníci na výživu rozptýlili všechny pochybnosti

Je známo, že všechny oleje mají bod zakouření.

Proto se vaření na olivovém oleji může značně lišit / foto pixabay

Mnoho lidí používá olivový olej jako hlavní produkt při přípravě různých pokrmů. Vyvstává však otázka, zda je vaření na takovém oleji bezpečné, píše EatingWell.

Jak upozorňuje certifikovaná odbornice na výživu a kuchařka Jessica Gavinová, olivový olej může při určitých teplotách skutečně negativně ovlivnit výživové hodnoty výrobku. Pokud se tedy rozhodnete pro použití tohoto oleje v podobném receptu, je třeba zvážit mnoho faktorů.

„Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších tuků, které můžete konzumovat. Je bohatý na mononenasycené tuky, zejména na kyselinu olejovou, která, jak uvádí Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), může pomoci snížit riziko koronárních srdečních onemocnění, pokud se konzumuje místo nasycených tuků, jako je máslo nebo kokosový olej,“ vysvětlil Gavin.

Konkrétně výzkum naznačuje, že olivový olej má také protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci snížit riziko onemocnění, konkrétně srdečních chorob a cukrovky.

Uvádí se, že díky těmto vlastnostem je olivový olej základem středomořské stravy, která je často považována za jednu z nejlepších pro zdraví srdce a dlouhověkost.

Je známo, že všechny oleje mají svůj kouřový bod – teplotu, při které olej začíná kouřit a ztrácí své nutriční hodnoty a chuť. Průměrný kouřový bod prvního olivového oleje lisovaného za studena může být navíc vyšší, než se zdá, a to 190 ℃.

Podle Gavina je to dobrá zpráva pro ty, kteří rádi vaří, protože většina vaření na sporáku se pohybuje pod touto teplotou, takže olivový olej je bezpečný a univerzální pro každodenní použití.

„Ačkoli první olivový olej lisovaný za studena může při zahřátí ztratit část svých antioxidantů, přibližně 40 % při teplotě 248 °C (120 ℃ – My) a až 75 % při teplotě 338 °C (170 ℃ – My), studie ukazují, že celkový obsah polyfenolů v něm zůstává dostatečně stabilní, aby splňoval zdravotní normy EU. Další studie ukázala, že olivový olej lisovaný za studena je nejodolnější vůči vysokým teplotám, dokonce předčí oleje s vyšším bodem zakouření, a to díky obsahu antioxidantů a nízkému obsahu polynenasycených tuků,“ ujistil odborník.

Odborník na výživu zároveň zdůraznil, že jedna studie naznačuje, že vaření zeleniny, jako jsou brambory, rajčata, lilek a dýně, v panenském olivovém oleji lisovaném za studena zvyšuje obsah antioxidantů v těchto potravinách.

Vaření na olivovém oleji zase může ovlivnit chuť potravin.

„Přehřátím se mohou zničit některé vitamíny. Co se však přehřátím olivového oleje skutečně zničí, jsou lahodné flavonoidy a polyfenoly, díky nimž je olivový olej tak chutný,“ řekl Jonathan Deutsch, profesor kulinářského umění a věd na Drexelově univerzitě a ředitel Drexel Food Lab.

Abyste si plně vychutnali výživové výhody olivového oleje, doporučuje Gavin konzumovat ho pokud možno syrový.

„Zkuste si jím potřít pečenou zeleninu, těstoviny, pizzu, maso, mořské plody nebo brambory nebo si s ním připravte domácí zálivku. Zachováte si tak více antioxidantů a vychutnáte si jeho bohatou květinovou chuť,“ vysvětluje odborník na výživu.

Deutschová dodala: „V současné době je v České republice na rozdíl od jiných zemí na rozdíl od jiných zemí na trhu:

„Při vaření na kvalitním olivovém oleji je nejdůležitější, aby se nepřepaloval a nevařil na nízké teplotě.“

Další zajímavé materiály o olivovém oleji

Dříve se vědělo, který olej je vhodný ke konzumaci: olivový nebo avokádový. Podle odborníků je olivový olej vhodný na salátové zálivky a lehké smažení, zatímco avokádový olej je vhodný pro vyšší teploty.

Lékař také odpověděl na otázku, zda jsou olivový olej a citronová šťáva skutečně léčivé. Přestože jsou tyto potraviny bohaté na živiny, neexistuje žádný vědecký důkaz, že jejich kombinace je prospěšná, říká odborník.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: