Brambory bez klíčků: co dát do sáčku, aby neklíčily

Tento způsob uchová brambory třikrát déle.

Zkušené hospodyňky už dávno vědí, proč dávat jablko do sáčku s bramborami / depositphotos.com, My

Brambory – velmi oblíbená kořenová zelenina, která se v podzimním období často nakupuje s předstihem. Za vhodných podmínek se nemusí zkazit až do nové sklizně.

Dnes se budeme zabývat tím, jak skladovat brambory v bytě, aby nevyklíčily. Dříve jsme si řekli, jak skladovat mouku po několik let, aby se do ní nedostali brouci.

Lidový způsob skladování brambor

Jak píše Express, odborníci na skladování potravin již dlouho doporučují skladovat brambory společně s jablky v chladničce. Tvrdí, že takto vydrží čerstvé třikrát déle, než kdyby byly uloženy ve skříni bez těchto plodů.

Důvodem je plyn etylen, který jablka během svého zrání vylučují. V chladu se tento proces zpomaluje a prodlužuje trvanlivost brambor, které jsou poblíž. Etylen zpomaluje klíčení a brzdí metabolismus enzymů ve škrobu kořenové zeleniny.

Pravda, nebo mýtus: lze jablka a brambory skladovat společně?

Autor článku si ověřil, jak touto metodou skladovat brambory v bytě. Zakoupil dva kilogramové pytle kořenové zeleniny. Do jednoho přidal jablka a vložil ho do mrazicí zóny lednice. Druhý umístil do tmavé skříně bez ovoce.

Po několika týdnech byly brambory v sáčku bez jablek pokryté klíčky a začaly hnít. Ta v chladu vypadala stále stejně jako v den nákupu. Zároveň se jablka scvrkla a zkazila.

V tomto ohledu byste se ani neměli ptát, zda můžete brambory skladovat v chladničce.

Všimněte si, že brambory mohou v závislosti na svém účelu vyžadovat různé teplotní režimy. Kořenovou zeleninu, kterou plánujete konzumovat, je důležité skladovat při 2-5 stupních. Pokud máte sklep nebo suterén, bude pro to ideální. Vlhkost vzduchu by měla být udržována na 90 procentech.

Zároveň je sadbové brambory lepší skladovat na chladnějších místech, kde bude teplota asi 1-2 stupně. To umožní jejich uchování v dobrém stavu až do jarní výsadby.

V posledních letech se na je naše země stala populární další kořenová zelenina – batáty. Od známých brambor se liší oranžovou barvou uprostřed a sladkou chutí. Díky vitamínům v jejím složení stojí za to zařadit ji do jídelníčku. Stále však zůstává problém se skladováním tohoto drahého produktu.

Zejména to, zda lze sladké brambory skladovat společně s jablky, stejně jako jejich „vzdálené příbuzné“. Podle informací z otevřených zdrojů mají podobné požadavky na podmínky – mělo by být tmavé a chladné místo. Důležité je jen udržovat je odděleně od jiných produktů.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: