Tento krásný a chutný salát se skvěle hodí na velikonoční stůl.
Klasický salát z tetřevího hnízda / snímek obrazovky YouTube
Originální salát „Tetřeví hnízdo“ neboli „Křepelčí hnízdo“ je ideální variantou toho, co připravit na Velikonoce. Vždyť na tento svátek je zvykem dělat vařená vejce. Recept je jednoduchý a dostupný pro každého. A výsledek je tak chutný, že nikdo neodmítne sníst další.
Zveřejňujeme podrobný recept na „Tetřeví hnízdo“ – salát, se kterým budou mít Velikonoce 2025 určitě úspěch. Pokrm lze obměňovat podle chuti – v klasické verzi se dovnitř dává kuře, okurky a vejce. „Podestýlku“ tvoří tenké hranolky nebo v dietní verzi strouhaný sýr.
Jak připravit salát „Křepelčí hnízdo“
V případě potřeby můžete kuřecí maso nahradit pažitkou a solené okurky čerstvými. Můžete také přidat žampiony a tavený sýr.
Budete potřebovat:
- brambory – 400 g;
- kuřecí řízek – 350 g;
- kuřecí vejce – 4 ks;
- křepelčí vejce – 5 ks;
- nakládané okurky – 250 g;
- cibule – 1 ks;
- ocet – 1 polévková lžíce;
- cukr – 2 lžičky;
- majonéza – 150 g;
- sůl, pepř podle chuti;
- kopr na ozdobu.
Kuře a vejce uvařte do měkka a nechte vychladnout. Cibuli přelijte vroucí vodou, pak ji nakrájejte na půlkolečka a 15 minut marinujte v cukru a octu.
Oloupejte brambory a nastrouhejte je na korejském struhadle na mrkev nebo je ručně nakrájejte na tenká brčka. Opláchněte je pod tekoucí vodou. Smažte na dobře rozehřátém oleji dozlatova (asi 5 minut). Brambory smažte po částech tak, aby byly na pánvi v jedné vrstvě. Hranolky položte na papírové utěrky, aby se do nich vsákl přebytečný olej.
Maso nakrájejte na jemné kostičky, okurky nakrájejte na slámky a kuřecí vejce nastrouhejte nahrubo. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Do směsi přidejte také asi 1/3 brambor. Osolíme a opepříme, ochutíme majonézou.
Salát rozložte na talíř ve tvaru kopce s prohlubní uprostřed. Přikryjte ho osmaženými bramborami. Doprostřed dejte snítky kopru a na ně uvařená a oloupaná křepelčí vejce.
Místo smažených brambor můžete pokrm ozdobit sýrem. Nastrouhej 300 g sýra na hrubém struhadle a posyp jím salát „Hnízdo“.