Pokud těsto nevykyne, existuje spousta lifehacků, jak to napravit.
Je důležité pochopit, co to znamená, když těsto nevykyne / depositphotos.com
Tento týden Ukrajince čekají velké křesťanské svátky – Velikonoce 2025. Hospodyňky po celé zemi budou při této příležitosti připravovat spoustu chutných pokrmů, z nichž hlavní je tradiční pečivo.
Bohužel se jedná o velmi ošemetnou záležitost. Dnes se zamyslíme nad tím, co dělat, když těsto na Velikonoce nevykyne, a jaké mohou být příčiny.
Není třeba se děsit a propadat panice. Není to vaše vina. Tato site má objektivní příčiny. Když je budete znát předem, můžete vše nejen napravit, ale také tomu předejít.
Proč těsto nekyne – důvody
Jednou z hlavních slabin každého kynutého těsta je těsto samotné. droždí. Pokud je droždí po datu spotřeby, nemusí vykynout. Je důležité, aby droždí bylo čerstvé a skladované za správných podmínek.
Po otevření balíčku se suché skladuje asi týden při teplotě 3-5 stupňů a živé – až 12 dní, nejdéle však den při pokojové teplotě. Nejlepší je kupovat čerstvé – zejména na kulich.
Velmi důležité jsou také pšeničná moukakterou používáte. Vyplatí se věnovat pozornost obsahu lepku (pšeničných bílkovin), protože ten je zodpovědný za viskozitu těsta a za to, zda těsto dobře vykyne. Například slavný panettone vyžaduje mouku s obsahem bílkovin nejméně 13 %. Díky tomu je těsto tak pružné a pečivo tak vláčné.
Se špatnou moukou budete mít tekuté velikonoční těsto, které „plave“ a špatně se hněte. Zároveň její přebytek způsobí, že kulich bude těžký, zanesený a nemusí vykynout.
Při přípravě těsta je bezpodmínečně nutné předem si z lednice vyndat máslo. Aby se nic nezkazilo, mělo by být při přidávání do pečiva měkké a mít pokojovou teplotu.
Důležité je také teplota mléka pro otvírák. Musí být mírně teplé – tím se aktivují kvasinky. Pokud je však teplota příliš vysoká, můžete je zabít a těsto nevykyne.
Další častá chyba nadbytek cukru. To může způsobit špatné kynutí kvásku.
Co dělat, když těsto na Velikonoce správně nevykyne?
Abyste tomu předešli, vždy připravujte těsto pomocí oparu. V případě špatného droždí jednoduše nevykyne. V tomto okamžiku budete moci připravit nové s ostatními, místo abyste předělávali celé těsto.
Pokud už jste v této siti, někdy je řešením prostě nechat těsto ještě chvíli kynout. Je těžké přesně říci, jak dlouho těsto na Velikonoce kyne, protože vše závisí na zvoleném receptu. V průměru je to asi 1-2 hodiny. Než přejdete k aktivním krokům, dejte mu ještě 30 minut.
Pomoci může také opětovné hnětení těsta. Pokud jste ho napoprvé dostatečně nepromíchali, droždí se nemuselo rovnoměrně rozprostřít.
Dávejte pozor na teplotu. Pokud máte doma chladno, můžete troubu předehřát na 50 stupňů, vypnout ji a vložit do ní mísu s těstem – potřebuje teplo.
Tato možnost není vhodná, pokud máte velký objem. V takovém případě můžete použít metodu vodní lázně. V hrnci svařte vodu, stáhněte ji z ohně. Vložte na ni mísu s těstem a vše přikryjte utěrkou. Důležité: na varnou desku nepokládejte plastové nádobí, jinak by se mohlo roztavit. Vodní lázeň udrží teplo a prospěšná je i dodatečná vlhkost z páry.
Pokud i přes všechna tato opatření těsto do 60 minut nevykyne, připravte si další neprůhledné. Přidejte ho a hotové těsto znovu prohněťte. To pomůže, ale pouze v případě, že problém není v zakoupeném droždí.
Nyní se zamysleme nad hlavními body – jak dlouho má těsto na Velikonoce kynout, jakou má mít konzistenci a podobně.
Kolikrát by mělo těsto na Velikonoce vykynout a další nce.
Začněme konzistencí velikonočního těsta. Po uhnětení byste měli získat pružnou hmotu, která se nelepí na ruce.
Těsto bude homogenní, hladké, měkké a nadýchané. Mělo by si udržet svůj tvar a nerozlévat se do všech stran. Pokud je těsto příliš řídké a neodpovídá receptu, přidejte více mouky a pokračujte v hnětení.
Poté ho necháme vykynout. Obvykle se jeho velikost zdvojnásobí. Jak dlouho trvá kynutí těsta na Velikonoce? Průměrně to trvá asi 1-2 hodiny. Mělo by vykynout dvakrát – po uhnětení a pak po vytvarování koláčů před pečením.
Některé recepty vyžadují hnětení těsta po prvním vykynutí. V tomto případě děláte pohyby jako při hnětení, ale více ho taháte rukou a nemačkáte ho tak intenzivně. Poté se nechá znovu vykynout.
Samotný postup má za úkol odstranit přebytečný oxid uhličitý, vlhkost a umožnit lepku vytvořit ještě pevnější vazby.
Pak už zbývá jen vytvarovat velikonoční koláče, nechat je ve formách vykynout, potřít povrch rozšlehaným vejcem a upéct.