Brambory, bez nichž si lze ukrajinskou kuchyni jen těžko představit, byly kdysi kuriozitou a dokonce ozdobou, vyprávěl historik, jak se bramborám říkalo v dávných dobách.
Jak se dříve říkalo bramborám – jaký byl druhý název brambor / Koláž My, foto: My, screenshot z videa
Dozvíte se:
- Jak se na je naše země objevily brambory
- Jak se jmenovaly brambory před
- Jaké jsou další názvy brambor
Tradiční ukrajinskou kuchyni si dnes bez vařených nebo smažených brambor lze jen těžko představit. Kdysi však byla tato rostlina skutečnou exotikou a dokonce dekorativní ozdobou paláců. místní historik Alexandr Alferov ve videu na YouTube vysvětlil, jak se brambory z Jižní Ameriky dostaly na Ukrajinu a proč se jim nejprve říkalo „zemní jablka“.
Jaká je vlast brambor – kdy se brambory dostaly do Evropy
„Domovinou brambor je Jižní Amerika. Do Španělska ji přivezli Španělé a v Evropě se poprvé objevila v roce 1553,“ říká Alferov.
Proč Evropané zpočátku brambory nejedli – co se dříve z brambor vyrábělo
Poté, co Španělé přivezli brambory z Nového světa, nebyly hned používány jako potravina. V Evropě 16. století nebyly ceněny pro svou výživovou hodnotu, ale pro své krásné květy. Brambory se vysazovaly v blízkosti paláců jako okrasná rostlina.
„Na evropském kontinentu však tato rostlina nezapustila kořeny jako první, protože byla oblíbená pro to, že měla květy, které se vysazovaly jako ozdoba v blízkosti paláců,“ vysvětluje historik.
Doporučujeme:
V 17. století se vše změnilo. Období vleklých válek a hladomoru přimělo Evropany věnovat pozornost výživovým vlastnostem nové rostliny. A právě tehdy začalo její postupné šíření jako potraviny.
Kdy se brambory objevily na je naše země – jak se bramborám říkalo za starých časů
Na Ukrajinu se brambory dostaly později – až ve druhé polovině 18. století. A ani tehdy se nestaly okamžitě populárními. Místní obyvatelstvo se k ní dlouho stavělo obezřetně, považovalo ji za cizí a neobvyklou.
„V druhé polovině 18. století se brambory dostávají na Ukrajinu. Nicméně zemní jablkajak se jim říkalo, nezakoření okamžitě,“ říká Alexander Alferov.
Podívejte se na video o tom, jak se bramborám říká lidově:
Brambory se na je naše země dlouho nazývaly „zemní jablka“. Odráží vnímání této nové plodiny jako něčeho podobného plodům rostoucím ze země, ale ne tradičního.
Teprve v 19. století se brambory staly známým produktem na ukrajinském stole.
„V devatenáctém století se brambory na je naše země staly populárními. A mimochodem, právě tehdy se stávají hlavním pokrmem náš krajan“, – poznamenává historik.
Kdy se poprvé objevil bramborový chrobák coloradský – jak se zbavit bramborového chrobáka coloradského
Spolu s rozšířením brambor se objevily i první hrozby pro tuto plodinu. Na konci 19. století byl v Evropě zaznamenán výskyt brouka bramborníka coloradského, nebezpečného škůdce brambor, proti kterému se bojovalo pomocí síranu měďnatého.
„Coloradský brouk bramborový se na evropském kontinentu objevil v 60. letech 19. století a od té doby se proti němu začalo bojovat síranem měďnatým,“ dodává Alferov.
Kdo je Alexander Alferov
Alexandr Anatoljevič Alferov je ukrajinský historik, rozhlasový moderátor, veřejný a politický činitel, kandidát historických věd, vědecký pracovník Ústavu dějin Ukrajiny Národní akademie věd Ukrajiny. Je autorem více než 100 vědeckých článků; autorem a spoltorem knih, zpráv na Wikipedii.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.