6 „špatných“ potravin, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu: doporučení odborníků na výživu

Je lepší si seznam těchto potravin zapsat a nebát se je jíst.

Tyto výrobky je lepší konzumovat / depositphotos.com

Cholesterol je pro naše tělo nezbytný pro stavbu buněk, produkci vitaminů a dalších hormonů. I když mnoho lidí ví, že nadbytek cholesterolu může vést ke komplikacím, jako jsou srdeční choroby.

V lidském těle existují dva typy cholesterolu: LDL (lipoproteiny s nízkou hustotou) a HDL (lipoproteiny s vysokou hustotou), píše EatingWell s potvrzením od registrované dietoložky Jessicy Ball.

LDL je často označován jako „špatný“ cholesterol – může se hromadit jako plak v tepnách. HDL naproti tomu funguje jako „čistič“: zachycuje a odstraňuje z těla přebytečný cholesterol a plak, proto se mu říká „dobrý“ cholesterol.

I když může být obtížné kontrolovat hladinu cholesterolu, „srdci prospěšná“ strava ji může pomoci snížit. Kvůli rozporuplným informacím o výživě je však pro mnoho lidí obtížné zjistit, které potraviny jsou skutečně zdravé. Existuje dokonce seznam potravin, které jsou považovány za „nezdravé“, ale ve skutečnosti pomáhají snižovat hladinu cholesterolu:

Ovesné vločky

Oves je celozrnný produkt, kterému se mnoho lidí vyhýbá kvůli vysokému obsahu sacharidů. Je však také bohatý na vlákninu. Rozpustná vláknina se ve střevech mění v gelovitou hmotu, zpomaluje trávení a zabraňuje prudkému nárůstu hladiny cukru v krvi.

„Zachycuje“ také přebytečné tukové a cholesterolové částice a zabraňuje jejich vstřebávání. Půl šálku suchého ovsa obsahuje 4 gramy vlákniny a 5 gramů bílkovin.

Rostlinné oleje

Rostlinné oleje jsou na sociálních sítích často kritizovány, ale neexistují žádné vědecké důkazy o jejich škodlivosti. Například řepkový olej je spojován se zlepšením zdraví srdce a snížením hladiny LDL.

Má nízký obsah nasycených tuků a vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, včetně kyseliny alfa-linolenové (ALA), která je užitečná pro regulaci cholesterolu. Řepkový olej má neutrální chuť a hodí se do dresinků, na smažení, pečení a dušení.

Tučné ryby

I když rtuť ve velkých rybách skutečně představuje problém, existuje mnoho druhů ryb s nízkým obsahem rtuti, které jsou zdravé, včetně lososa, tuňáka, sardinek, makrel a pstruhů.

Ryby jsou bohaté na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, které snižují hladinu triglyceridů, zpomalují růst plaku v tepnách a zmírňují záněty.

Ovoce

Někteří lidé se vyhýbají ovoci kvůli cukru, ale ovoce obsahuje pouze přírodní cukr, nikoliv přidaný. Mnoho druhů ovoce, jako jsou jablka, jahody a citrusové plody, obsahuje pektin, což je druh rozpustné vlákniny užitečné pro snižování hladiny cholesterolu.

Luštěniny

Přestože mají fazole vysoký obsah sacharidů, jedná se o komplexní sacharidy bohaté na vlákninu. Rozpustná vláknina zpomaluje trávení a udržuje vás dlouho syté. Vhodné jsou všechny druhy: černé fazole, bílé fazole, červené fazole, čočka, cizrna, mungo fazole atd.

Konzervované luštěniny jsou pohodlné a cenově dostupné, hlavní je před konzumací je propláchnout a pokud možno vybírat verze bez přidané soli.

Avokádo

Avokádo má vysoký obsah tuku, ale jde o zdravé mononenasycené tuky.

Jedno celé avokádo obsahuje asi 10 gramů vlákniny, která zvyšuje HDL a snižuje LDL. Studie ukazují, že nahrazení avokáda potravinami s vysokým obsahem nasycených tuků (máslo, sýry, uzeniny) snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Další zajímavé zdravotní novinky

Dříve My informoval, že odborníci na výživu jmenovali 6 nejlepších sušených plodů. Sušené ovoce obsahuje základní živiny, díky čemuž je vhodným doplňkem jídelníčku. A odborníci na výživu nám zase řekli, které z nich je nejlepší konzumovat.

Kromě toho jsme vám řekli, zda je bezpečné vařit jídlo na olivovém oleji. Pokud se rozhodnete tento olej použít pro nějaký recept, je třeba zvážit mnoho faktorů.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: