Jak pěstovat sladké okurky bez hořkosti: praktické rady pro zahrádkáře

Uplatněním těchto doporučení můžete minimalizovat riziko, že plody zhořknou.

Pro každého pěstitele zeleniny je užitečné vědět, co dělat, aby okurky nezhořkly / depositphotos.com

Ukrajinští zahrádkáři jsou rádi, že se jim daří pěstovat šťavnaté a sladké okurky. Na pozadí velké obliby této zeleniny je těžké si představit, že její domovinou jsou indické lesy. Tamní klima je stabilní, vlhké a horké.

Okurky jsou schopny hromadit cucurbitacin, toxickou látku, která je v plodech cítit jako hořkost. Rostlina ji syntetizuje v listech a poté ji odvádí do kořenového systému a samotných plodů.

Zamysleme se nad tím, čím zalévat okurky, aby při pěstování na zeleninové zahradě nezhořkly.

Jak na to, aby okurky nebyly hořké

Aby byly plody sladké a příjemné na chuť, pěstujte tuto rostlinu na rozptýleném světle nebo ve stínu. Okurka nemá ráda přímé sluneční světlo. Lze je vysazovat pod ochranou stromů v blízkosti kukuřice.

Snažte se kořenový systém nešokovat velkými teplotními změnami – v horkém počasí by měla být voda teplá, ne studená. Nejlepší je voda temperovaná a ohřátá na slunci.

Okurky pravidelně zalévejte, aby nezhořkly. Pokud neprší, mělo by se to dělat denně. Pokud je suché a horké počasí, zalévejte ráno a večer. Bez dostatečné vlhkosti mohou plody zhořknout.

V případě prudkého ochlazení je vhodné tyto rostliny přikrýt fólií a vytvořit tak podmínky blízké skleníkovým. Můžete je navíc přihnojovat popelem nebo minerálními hnojivy, ale pozor – příliš mnoho dusíku může zkazit chuť okurek.

Pokud však rady, co dělat, aby okurky nebyly hořké, nezabírají, vyplatí se vyzbrojit se několika mucholapkami, jak nepříjemnou chuť neutralizovat. To se hodí zejména v případě, že jste si koupili okurky hořké chuti.

Jak udělat okurky méně hořké

Nejprve vyzkoušejme nejjednodušší metodu. Při ní postupujte podle následujících kroků:

  • Ořízněte konce okurky;
  • odřízněte veškerou slupku;
  • opláchněte ovoce;
  • rozřízněte ho a vyjměte z něj semínka.

Dužinu pak můžete nakrájet a přidat do salátu nebo rovnou sníst.

Okurky můžete také na několik hodin namočit do vody. Přidejte cukr a aromatické bylinky podle vlastního výběru – oregano, mátu, kopr nebo křen. Společně zeleninu ochutí a skryjí její hořkost.

Pokud zvolíte jednodušší variantu, oloupejte ovoce a nechte ho asi pět minut ve vodě s ledem. Chlad sníží obsah cucurbitacinu.

Podle jiného triku okurku opláchněte a pak jí odřízněte „zadečky“. Třete řeznou hranou, dokud se neobjeví bílá pěna. Pokračujte dalších 60 vteřin a poté opět opláchněte pod tekoucí vodou.

Ovoce můžete také podélně rozříznout, posypat solí a třít, dokud se neobjeví šťáva. Poté ji opláchněte, a pokud je okurka stále hořká, postup opakujte. To vše pomůže v tom, jak učinit okurky méně hořkými, protože se z plodů odstraní část cucurbitacinu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: