Kněz doporučuje péct paškál na Zelený čtvrtek nebo na Bílou sobotu.
Kdy je nejlepší doba na pečení velikonočních koláčů? / Koláž: My, foto: pexels
Dozvíte se:
- Proč byste na Velký pátek neměli péct koláče?
- Kdy je nejlepší čas na přípravu pokrmů na Velikonoce?
Velikonoce jsou za dveřmi a hospodyňky připravují sváteční menu a tradičně se chystají péct kulichy. naši občané se však domnívají, že v pátek je zakázáno péct kulichy. Šéfredaktor zjistil, proč je zakázáno péct tradiční pokrm na Velký pátek.
Mimochodem, dříve jsme psali: Když se vám opravdu chce: odborník řekl, zda můžete jíst velikonoční jídlo před svátky.
Kněz v TikToku @padrenazariibihun řekl, že na Velký pátek byste se neměli pouštět do pečení kulichů, protože je to smutný den. Lidé si v pátek připomínají ukřižování Ježíše Krista, modlí se v kostelích a vynášejí rubáš, symbolický obraz Božího syna.
Tradičně se lidé od odpoledne Zeleného čtvrtku do pozdního večera Velkého pátku snažili méně pracovat, protože se v této době konaly důležité bohoslužby.
Na Velký pátek byste se tedy měli ještě vyhnout veškeré fyzické práci, zábavě, večírkům, zpěvu a hlučným zábavám.
Kněz se domnívá, že na Velký pátek by věřící měli věnovat čas modlitbě a duchovnímu rozjímání.
Na Zelené pondělí a úterý však můžete péct kulichy. Pokud je to pro vás velmi brzy, můžete tradiční pokrm připravit na Zelený čtvrtek a na Bílou sobotu.
Podívejte se na video, proč nemůžete péct kulichi na Velký pátek:
Další zprávy:
Co je to kulich?
Paška je velikonoční chléb v jihoruské, ukrajinské a běloruské kuchyni. Ve středním Rusku a na severu je hlavní název „kulič“ a paštika je pokrm z tvarohu ve tvaru zkrácené pyramidy.
Velikonoce jsou jedním z nejstarších symbolů Kristova zmrtvýchvstání. Podobá se artosu, speciálnímu kulatému vysokému chlebu s obrazem kříže a trnové koruny. Artos v chrámu znamená oběť za lidi – samotného Krista. Velikonoční pokrm odráží víru křesťanů v neviditelnou přítomnost vzkříšeného Pána při jejich slavnostním jídle.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.