Od prospěšných účinků na mozek po kontrolu hmotnosti: 9 zázračných účinků vlašských ořechů bylo pojmenováno

Vlašské ořechy jsou plné zdravých tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů.

Vlašské ořechy pomáhají kontrolovat hmotnost a mohou dokonce zlepšit reprodukční zdraví / foto depositphotos.com

Vlašské ořechy jsou pro svůj úžasný přínos pro zdraví díky obsahu zdravých tuků, vlákniny, vitaminů a minerálů nazývány „králem ořechů“. Deník The Telegraph uvedl 9 hlavních zdravotních přínosů konzumace těchto ořechů.

1. Může pomoci funkci mozku

„Vlašské ořechy jsou obzvláště bohaté na polyfenoly a DHA, což je typ omega-3 mastné kyseliny, která má zásadní význam pro kognitivní funkce,“ říká Dr. Mohammed Enayat.

Upozorňuje, že pravidelná konzumace vlašských ořechů je spojena se zlepšením paměti a kognitivních funkcí u starších osob. Podle výzkumu také vlašské ořechy zlepšují nervovou plasticitu a snižují riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

A studie na zvířatech ukázaly, že strava obohacená o vlašské ořechy může přispět ke zlepšení učení a paměti v důsledku snížení oxidačního poškození mozku.

2. Mohou snižovat zánět

„Vlašské ořechy mohou působit jako prospěšný bojovník proti zánětům, protože obsahují omega-3 a polyfenoly,“ říká kardiolog Jay Shah.

Poukazuje na přehled z roku 2020, který tvrdí, že pravidelná konzumace ořechů (včetně vlašských) je spojena s nižší hladinou cirkulujícího C-reaktivního proteinu (CRP), což je marker systémového zánětu. „Některé studie zaznamenaly 12-19% snížení hladiny CRP při vyšší konzumaci ořechů,“ říká doktor Shah.

V jiné studii navíc účastníci, kteří konzumovali stravu doplněnou o vlašské ořechy, vykazovali nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a snížení zánětlivých markerů ve srovnání s těmi, kteří stravu nekonzumovali, dodává.

3. Může podporovat zdraví střev

„Vlašské ořechy působí jako prebiotikum, které vyživuje prospěšné střevní bakterie,“ říká odbornice na výživu Nicola Ludlam-Rein.

Poukazuje na studii z roku 2018, která prokázala zvýšení hladiny prospěšných střevních bakterií (např. Lachnospiraceae) po každodenní konzumaci vlašských ořechů.

4. Mohou pomoci kontrolovat hmotnost

Přestože jsou vlašské ořechy vysoce kalorické, mohou díky bohaté kombinaci bílkovin, vlákniny a zdravých tuků pomoci kontrolovat hmotnost.

Dr. Enayat uvádí, že jeho pacienti, kteří zařazují vlašské ořechy do vyváženého jídelníčku, často pociťují menší chuť na sladká jídla.

5. Může pomoci při cukrovce 2. typu

Výzkum ukázal, že lidé, kteří pravidelně konzumují vlašské ořechy, mají o 24 % nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu a jejich zařazení do jídelníčku může zlepšit kontrolu glykémie u lidí, kteří jsou ohroženi cukrovkou 2. typu nebo ji mají pod kontrolou.

6. Mohou snižovat krevní tlak

Podle doktora Shaha obsahují vlašské ořechy pro srdce zdravé polynenasycené tuky a arginin, aminokyselinu, která pomáhá uvolnit cévy, což může přispět ke snížení krevního tlaku.

Studie ukazují, že vlašské ořechy mohou snížit systolický krevní tlak o 2-3 mmHg, a i když to není významné snížení, říká Dr. Shah, „i malé zlepšení může mít z dlouhodobého hlediska velký vliv na zdraví srdce.“

7. Může podporovat zdravé stárnutí

Vlašské ořechy jsou plné antioxidantů a základních živin, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu, jednomu z hlavních viníků nemocí souvisejících s věkem, říká Dr. Shah.

Pozorování ukazují, že vyšší konzumace ořechů je spojena s delší průměrnou délkou života a snížením rizika chronických onemocnění souvisejících s věkem, jako jsou kardiovaskulární choroby a některé druhy rakoviny.

8. Může zlepšit reprodukční zdraví

Nedávný výzkum naznačuje, že vlašské ořechy mohou podpořit mužskou plodnost, říká Ludlam-Rein: „Studie prokázaly, že konzumace 45-75 g vlašských ořechů denně zlepšuje životaschopnost a pohyblivost spermií u zdravých mužů.“

9. Mohou snižovat hladinu tuků v krvi

Shah poukazuje na metaanalýzu z roku 2018, která dospěla k závěru, že zařazení vlašských ořechů do jídelníčku je spojeno s významným snížením celkového cholesterolu a LDL cholesterolu ve srovnání s kontrolní stravou.

Kolik vlašských ořechů byste měli jíst?

Ludlam-Reinová říká, že malá hrstka (asi 30 g nebo 10-12 půlek vlašských ořechů) je vynikající denní dávka.

Vlašské ořechy lze bez obav jíst každý den a pro obsah omega-3 jsou stejně dobré jako ostatní ořechy. Jsou také ideální na svačinu, ale doporučuje se vybírat nesolené vlašské ořechy, aby se snížil příjem sodíku.

Již dříve odborníci na výživu odhalili 5 zdravotních přínosů pistácií.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Havlišův mlýn

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: