Odborníci se podělili o tajemství, jak pasku krájet, aby dlouho neztuhla.
Paska se jí pouze rukama / Foto: pixabay.com
Dozvíte se:
- Jak krájet paškál – podélně nebo příčně
- Je možné jíst paškál příborem?
Pašika je hlavní ozdobou svátečního velikonočního stolu. Víte však, jak tento pokrm jíst podle pravidel etikety?
Pokud vás zajímá, jak udělat dokonalou velikonoční polevu, aby dobře držela, přečtěte si materiál: 2 varianty, jak snadno udělat velikonoční polevu: nebude se drolit a lepit na ruce.
Jak správně servírovat velikonoční pomlázku
Pascha se podává zvláštním způsobem. Dává se doprostřed stolu na krásný talíř nebo stojan.
Hlava rodiny nebo pán domu udělá první řez – to je znamení pro začátek slavnostního jídla.
Každý host dostane kousek. Paska se může jíst s medem, marmeládou nebo máslem.
Jak jíst pasku podle etikety
Paska se krájí nožem.
Pomocí nože a vidličky (můžete si pomoci i rukama) položte kousek na talíř.
Pascha se nikdy nejí příborem. Protože tento sváteční chléb symbolizuje tělo, nesmí se krájet.
Pascha se tedy odlamuje po jednom kousku a jí se rukama, stejně jako chléb.
Horní kůrka s polevou se zpravidla jí jako poslední.
Mimochodem, odborníci radí nekrájet kulich shora dolů a nevykrajovat vrchní část. Lepší je rozříznout paštiku napříč. Po odkrojení potřebného počtu plátků se opět přikryje čepicí, která bude drobenku chránit až do úplného snědení. Paska přikrytá „čepičkou“ nebude po delší dobu zatuchlá.
Kulich má tvar zkrácené pyramidy / Foto: pixabay.com
Jak správně servírovat tvarohové Velikonoce (kulich)
Kulich se připravuje ve tvaru zkráceného jehlanu, který symbolizuje Boží hrob nebo Golgotu. Obvykle se zdobí křížem, písmeny „XV“ (Kristus vstal z mrtvých), kandovaným ovocem, ořechy a sultánkami.
Pokud se kulich podává v malých servírovacích kremrolích, je zvykem jíst ho lžičkou.
Pokud je moučník položen na stůl na samostatné misce, krájí se na malé porce nožem s tenkou čepelí a poté se jí nožem a vidličkou.
Jak jíst vejce podle etikety
Velikonoční vajíčko se bere rukama a hřbetem nože se poklepává na skořápku.
Poté se skořápka rukama oloupe a položí se na okraj talíře.
Nožem se vejce rozřízne na polovinu a jí se příborem.
Dříve My napsal, jak vyrobit zlatá vejce na Velikonoce: 2 nejjednodušší způsoby za 15 minut.
Paska a kulich – jaký je mezi nimi rozdíl
Paska je velikonoční chléb v ukrajinské, běloruské a jihoruské kuchyni. Je to kynutý chléb válcovitého tvaru. Peče se na Velikonoce, zdobí se polevou a barevným posypem. Paša symbolizuje Kristovo zmrtvýchvstání. Tradičně se posvěcuje v kostele a poté se podává s velikonočními vajíčky.
Ve středním a severním Rusku se používá slovo „kulič“ a pascha je pokrm z tvarohu ve tvaru zkrácené pyramidy. Nepeče se, ale tvaruje se ve zvláštní formě (pyramidální), která symbolizuje Boží hrob. Na bocích formy jsou často vyražena písmena „CHV“ (Kristus vstal z mrtvých).
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.